БЕРЛИН – Германците нямат основание да променят историята. Известна ни е отговорността на нацистите за Холокоста.

Това заяви късно снощи Ангела Меркел на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Преди това двамата разговаряха в канцлерството.

Поводът за реакцията на Меркел бе изказване на израелския премиер от вторник, което той повтори и по време на съвместната пресконференция. Часове преди да отлети за Берлин Нетаняху заяви в реч пред международния конгрес на ционистите в Ерусалим, че навремето главният мюфтия на Ерусалим Амин ал Хусейни е бил слуга на нацисткия режим. През 1941 г. той дори се установил в Германия и през ноември с. г. бил приет от Хитлер в Берлин.

До този момент Хитлер не е искал да унищожи евреите, а само да ги прогони. Ал Хусейни отива при Хитлер и му казвва: “Ако ги прокудиш, всички те ще пристигнат при нас.” Хитлер го попитал: “А какво да ги правя?” Отговорът е: “Изгори ги!”, заяви Нетаняху в словото си във вторник.

Той не отстъпи от тази си позиция и по време на пресконференцията снощи с Меркел:

Мюфтията се е превърнал в криминален съзаклятник на Химлер (главатарят на есесовците – б. р.) и на Айхман (идеологът на Холокоста – б. р.). Този човек е военнопрестъпник, той мина на страната на нацистите.”

Гостът обаче не отрече, че главният виновник за Холокоста е Хитлер: “Това никой не бива да отрича. Има обаче много доказателства, че главният мюфтия (на Ерусалим – б. р.) е подкрепял Холокоста. Палестинският президент Махмуд Абас е длъжен да се запита защо той величае мюфтията като икона на палестинците.”

След това Нетаняху говори за насилието на палестинците и кървавите им нападения срещу евреи. Той обаче не спомена, че от началото на този месец са загинали 9 израелски граждани, а 50 палестинци са били убити.

Гостът обвини световната общност, че толерирала Абас, а в същото време палестинският президент разпространявал лъжи и подстрекателства от времето на нацизма. Това водело до засилването на терора.

“Палестинците не само отказват преговори, но отказват да осъдят и насилието”, заяви премиерът.

Меркел призова за слагане край на насилието:

“Желанието ни е и двете страни да допринесат за деескалация на напрежението. Дълг на Израел е да пази гражданите си, но адекватно. Сигурността и съществуването на Израел е част от германската държавна политика и това винаги ще е така.

Канцлерката отново изрази позицията си, че решението на конфликта е създаването на две държави – редом с Израел и Палестина.

Тя приветства казаното от Нетаняху, че нямал намерение да променя статута на светите места в Ерусалим и че всички богомолци ще имат свободен достъп до тях.

“Това е важно послание към други в региона”, заяви Меркел.

САЩ, най-важният съюзник на Израел, също като Германия се дистанцираха от изявленията на Нетаняху, които не отговаряли на историческата правда.

Според изследователя на холокоста Йехуда Бауер с позицията си Нетаняху омаловажил престъпленията на Хитлер.

На среща в Рамала с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун палестинският президент Махмуд Абас заяви: “Нетаняху оправда Хитлер за престъпленията му и прехвърли вината върху Амин ал Хусейни. Така той иска да нападне народа ни и то по най-низък начин.”

За днес са предвидени срещи на Нетаняху в Берлин с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който пристигна в Германия на път за Близкия изток за срещи на високо равнище в Рамала и Аман.