Външно министерство съвестно изпълнява функцията си на защитник на българските граждани в чужбина. 

Днес ведомството излезе с предупреждение към риболовците - да не мятат въдици в гръцки води, тъй като уловът в момента е забранен и ако бъдат хванати, ще изпаднат в беда. Причината - "размножителният период на водните организми".

"За спазването на забраната ще съблюдават полицейските власти и служителите от управленията по горите, които ще налагат предвидените в закона санкции – глоби; отнемане на риболовното оборудване, а в тежките случаи и на средствата (в широк смисъл), послужили за незаконния улов, вкл. МПС; както и забрана за упражняване на риболов на територията на Гърция за определен период от време", се посочва в съобщението на МВнР.

Забраната важи за "професионален и любителски улов на риба и всички други водни животни във всички реки на територията на областта, техните притоци и потоци, както и в язовирите, езерата и всички други сладководни басейни".

А за още по-голямо улеснение, изброени са и конкретните места:

В област Драма ембаргото до 30 май включително. В област Централна Македония - в районите на Пела, Иматия, Килкис, Серес, Солун, Пиерия до 26 май.

Въведени са забрани за улов и в река Марица, в целия й воден басейн - притоци, язовири, езера и др. Тя е до 15 май, включително. До 31 май улов не може да има и в язовир Йоанина (Памвотида) и всичките му притоци, а в заблатените и обраслите с тръстика негова части - до 30 септември. Същото важи и за гръцката част на Дойранското езеро и всичките му притоци. Там ембаргото е до 16 май.