Лидерът на ДПС Лютви Местан посвети пресконференцията си в изборната нощ основно на "преяждането с власт" на коалиционните партньори на ГЕРБ, имайки предвид основно Реформаторския блок, на новата формула на властта, на "мисията невъзможна" ДПС да бъде изметено и изчегъртано от политическата сцена.

"Има нещо необичайно да говорим преди първата и втората политическа сила. Но това е пресконференция на политическата нормалност. Не може едни скандали да бъдат основно политическо събитие", започна той.

"Оценката за вота - както и за нас, така и за всички участници - трябва да е функция от предварително дефиниране цели. Нашата цел беше да запазим позициите си в местното самоуправление и да ги разширим. Целите на нашите опоненти обаче бяха по-различни- измитането на ДПС от местната власт, а впоследствие и изчегъртане от политическия живот на страната. Резултатите на ДПС показват, че измитането е мисия невъзможна. Движението за права и свободи регистрира втория по сила резултат от 1995 г. насам. Гласовете 330-350 хил. са нашите гласове", обяви Местан.

Той уточни, че не може да бъде сигурен заради чувствително високия брой бюлетини на тези избори.

Кратка справка за успехите на ДПС

ДПС наистина губи в сравнение с парламенатрните избори, но това са служебно отнети от Движението за права и свободи 120 хил. гласа заради фигурата на уседналостта в изборния кодекс, разясни Местан. По неговите данни ДПС печели 31 общини на първи тур, в 23 е на балотаж като в 14 от тях е първа политическа сила. 
 
"Вотът на избирателите на ДПС потвърди позицията на Движението за права и свободи като системна партия. И това е добра новина, обяви още партийният лидер. Той специално реши да благодари на Малиново, Ловешко и много специално на избирателите в Сърница. От Сърница трябваше да започне измитането на ДП, каза той, намеквайки за думи на лидера на РБ Радан Кънев. 

Местан обеща, че  на всеки шест месеца кметовете ще се явяват пед избирателите, за да правят отчет на дейността си. 

Потвърдил ли е вотът статуквото

Местан надълго и нашироко обясни защо не приема тезата, че вотът е потвърдил статуквото. Напротив според него има нова политическа ситуация, която налага необходимостта от нова формула на властта.

"Ако съзирате елементи на критични нотки, те не са към основния изборен субект. Тях ги поздравявам, впечатляващ резултат. С основна препоръка- подобно на ДПС да разчитат на посланията си, а не на ресурсите на държавните структури", застархова се Местан.

Основната мишена на лидера на ДПС бяха коалиционните партньори на ГЕРБ.

"Другите партии от управляващото мнозинство - не им го пожелавам, но ако и след втория тур се окажат с повече министри, отколкото кметове, би било естествено да са по-внимателни с менторския си тон както спрямо премиера Бойко Борисов, така и спрямо участниците в останалия политически процес", каза той.

Лидерът на ДПС: Гротескно е РБ да обвиняват другите в преяждане с власт

От устата на РБ да обвиняват други политически сили в преяждане с власт, това звучи гротескно, продължи Местан.

Не сме компетенти дали има необходимост от преразпределение на властовите позиции, продължи лидерът на ДПС, след като надълго разгърна темата за преяждането с власт на РБ.

Диалогът с г-н Борисов в оста "властта-опозиция"

"Ние сме опозиционна партия и диалогът ни с г-н Борисов ще се разполага в оста власт-опозиция", каза още той. "И след тези избори не заявяваме претенции за участие в централната власт. С кого Борисов ще остане в колация, кога ще избере за воденичен камък е негова отговоронст. Но тази властова формула е порочна."

Така искал да успои онези сили, които виждали в растящата сила на ДПС заплаха за себе си, стана ясно от думите на Местан.

Има необходимост от нова формула на властта, европейска по своята същност, продължи той. Според него се генерирало напрежение в управляващата коалиция от "гледна точка на разминаване на властови статути и вот на местните избори". 

От ДПС изразявали оценка, в която не можело да се чете желание за власт. 

Вотът в Хасково

Местан специално посвети доста време на РБ и кмета на Хасково, от когото реформаторите панически - според Местан - се опитвали да се дистанцират. Макар че както отбеляза с видимо злорадство Местан "Това "Жоро" Иванов" ги издавало. Освен това Хасково било пример за купен вот, каза той.

Местан не отрече възможността да подкрепи кандидати на ГЕРБ на втори тур. Щяло да зависи и къде техните кандидати ще получат подкрепа.