Членовете на секционни избирателни комисии (СИК), които потърсиха медицинска помощ в зала "Арена Армеец", са симуланти.

Това заяви пред Дарик радио шефката на Общинската избирателна комисия-София Диляна Иванова по повод „заложническата криза“, при която хиляди хора останаха близо 40 часа затворени в залата, заради кошмарно забавяне при предаването на бюлетините и протоколите от вота.

Помолена да коментира фактите, изнесени от здравното министерство, че 117 души са били прегледани от екипите на Бърза помощ, а 12 от тях са постъпили в болница, Иванова заяви:

„Не съм пряк свидетел на това, което твърдите, че се е случило и не знам каква е причината дадено лице да потърси медицинска услуга. Не знам дали е основателна причина да се потърси медицинска помощ“.

"Т.е. вие подозирате, че тези хора са симулирали?", попита водещата на „Кой говори“ по Дарик Пролет Велкова:

„Да, точно така. На вас не ви ли се струва, че бройката от 117 души е внушителна“, отговори шефката на ОИК-София.

И добави:

„Нормална ситуация. Няма нещо извън нормалното, което да се е случило.“

Тя не смятала, че „има каквото и да било нарушение или основание за оставки на когото и да било“, заради кошмара в „Арена Армеец“. Всъщност членовете на СИК сами си били виновни.

„Причината е, че всичките членове на секционни комисии по свое собствено желание са станали членове на тези секционни комисии и самите те, поемайки това задължение стават длъжностни лица и съответно поемат задължения. Едно от които е, и същественото е, да се задължат след приключване на изборния ден да отчетат гласовете и да предадат протоколите и торбите с бюлетините.“

Иванова заподозря и конспирация в медийните информации, че в спортната зала се случва нещо нередно:

„Недоволството се състои само от група определени лица. Друга група пък, от хората, които са присъствали са доволни.“

Освен това в залата имало достатъчно места за сядане и било въпрос на лично решение дали членовете на СИК „да полегнат на земята“ или да останат на столовете.

Иванова все пак съобщи и една добра новина. В „Арена Армеец“ вече са останали само няколко длъжностни лица, които разчиствали залата, а „протоколите към момента са предадени и приети. Няма необработени секции.“