ВСС ще изпрати протестни становища до Съвета на министрите на Европа, Венецианската комсия, Еврокомисията, Европейската мрежа на съдбните съвети и няколко други подобни институции за това, че е нарушена независимстта на съдебната власт. Става въпрос за новия бюджет 2016, в който финансовото министерство планира 473 млн. лв., а съдебната власт искаше 542,5 и няколко законови промени, които министър Владислав Горанов прокарва. Липсващите 69,5 млн. са точно разликта да се актаулизират заплатте на магистратите - нещо, което Съветът вече прие, каза напомни представлявщата ВСС Соня Найденова след емоционално извънредно заседание, продължило повече от 2 часа.

Сред основните аргументи на магистратурата, около които се обединиха днес абсолютно всички - включително и правосъдният министър Христо Иванов, е че преходна и заключителна разпоредба на Закона за бюджета се променя чл. 218 ал. 2 от Закона за съдебната власт. Именно той постановяваше, че заплатата в системата е двойно от средната в бюджетната сфера по данни на НСИ - нещо, което гарантираше индексирането.

Сега законопроектът за бюджет предлага промяна - то да стане, че заплатите в съдебната власт се определят с бюджета всяка година. Според всички изказали се днес, това поставя съдебната в зависимост от другите две власти - изпълнитлната и законодателната власти.

Огромно недоволство изразиха членовете на съвета и от факта, че проектобюджетът им е пратен вчера за съгласуване, а по тяхна информация - щял да се гласува утре на заседанието на МС. Това предизвикало днешното извънрдно заседание, каза Найденова.

Засега протстно становище на Съвета ще бъде изпратено на МС и Народното събрание. Текстът на писмата до споменатите по-горе европейски институции ще се уточнява на заседанието в четвъртък.