Руският военен министър Сергей Шойгу - един от най-приближените на президента Владимир Путин хора, притежава луксозен палат на стойност 18 милиона долара край Москва.

Това съобщи в туитър Георгий Албуров от оглавявания от опозиционера Алексей Навални Хонд за борба срещу корупцията (ФБК).

Шойгу е един от най-близките на Путин хора. Снимка БГНЕС

Става дума за разкошен комплекс в китайски стил на Рубльово-Успенското шосе в селището Барвиха. От ФБК направили справка в Единния държавен регистър. Според нея палатът е построен върху два участъка. Площта на единия е 1768 квадратни метра, а на другия - цели 7232 квадрата.

При това двата участъка били купени през 2009 г. не от кого да е, а от Ксения Шойгу. Точно тогава тя навършила 18 години и вече баща й не бил длъжен да я вписва в декларацията на своите доходи и имоти. По онова време Шойгу все още бил министър на извънредните ситуации. Той оглавява военното ведомство от 2012 г.

Когато Ксения Шойгу купила земята, стойността й била 9 милиона долара, или по 100 000 долара на декар.

През април 2010 г. Ксения продала по-малкия участък - този с площ от 1768 квадрата, на жена на име Елена Антипина. Две години по-късно на същата Антипина бил продаден и другият терен, който е с площ 7232 квадратни метра. Преди това за кратко същото парче земя за кратко било собственост на Дмитрий Коцюбински. Според ФБК този човек редовно играел хокей с Шойгу и други висши руски чиновници.

Дворецът в китайски стил, погледнат отзад

Според разследване на ФБК Елена Антипина е балдъза – сестра на жената на Сергей Шойгу. Официално по документи тя не притежава скъпи имоти. Хора от Фонда се опитали да я издебнат край луксозния палат, но били задържани от агенти на Федералната служба за сигурност и Московската криминална полиция. В полицейския участък срещу антикорупционерите били предявени абсурдни обвинения - че събирали лични данни на роднините на хора, воюващи в Сирия, за да ги предадат на "Ислямска държава" (ИД).

Семейството на Сергей Шойгу няма как да притежава парите, с които са купени двата участъка, смятат от ФБК. Според имотните декларации на фамилията в периода 2010-2012 г. бюджетът на фамилията е бил 173 милиона рубли, или 2,6 милиона долара. Още повече, жената на министъра купила пре 2012 г. в луксозния жилищен комплекс "Воробьови гори" апартамент с площ 217,6 квадратни метра. Цената му днес е от 103 до 223 милиона рубли (от 1,6 милиона до 3,4 милиона долара).

Всичко това доказва, че в работата на Сергей  шойгу като държавен служител се наблюдават признаци на корупционна дейност, смятат от ФБК.

От Фонда не за първо път обвиняват хора на Путин в разходи, каквито доходите им като държавни служители не позволяват.

От лятото на мушката на ФБК е Дмитрий Песков, говорителят на Путин.

Първо той бе заснет с луксозен часовник Richard Mille RM 52-01 за 620 000 долара на сватбата си с фигуристката Татяна Навка.

След това младоженците бяха уличени да карат медения си месец на най-скъпата яхта в света - "Малтийски сокол". Седмичният наем за прекарване на борда й е 426 000 долара.

А преди месец ФБК съобщи, че Песков се е сдобил с луксозен палат и два участъка на обща стойност 7 милиона долара в подмосковното село Поздняково.