Върховният касационен съд (ВКС) отмени ефективната присъда от 3 години и половина затвор на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и постанови условна, съобщи сп. "Правен свят". Справедливото наказание според последната инстанция е 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Златанов стана известен с неговото тефтерче, в което си записвал на ръка нареждания кой неудобен на властта човек трябва да бъде "ударен".

След 7 месеца размисъл съставът с председател Юрий Кръстев и членове Биляна Чочева (докладчик) и Галина Захарова потвърди вината на Златанов. Той е подсъдим за престъпно бездействие - непубликуването на информация за проверката за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за неуведомяването на бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси. Обвинението му е за това, че не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за Плевнелиев и да причини вреда на Ранкова и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за комисията за конфликт на интереси.

Върховните съдии днес са приели всички заключения на предходните инстанции относно вината на Златанов, но са приели и възраженията на защитата, че "индивидуалната тежест на извършеното престъпление не е била оценена съобразно действителното ѝ съдържание и специфика, което е довело до определяне и последващо потвърждаване на наказание, несъразмерно на извършеното", пише сп. "Правен свят".