След празниците започваме проверка за незаконна сеч в курорта Боровец, съобщи пред БТВ зам.-шефът на Югозападното държавно горско предприятие инж. Дамян Дамянов.

В сутрешния си блок телевизията показа видеозапис, заснет с помощта на малък безпилотен хеликоптер, който показва как в района на Финландското селище и Черната скала са повалени стотици дървета, разхвърляни са навсякъде, а районът е разоран от гумите на тежки камиони.

Записът е направен в началото на април от математика проф. Михаил Константинов и неговият син, които били в района.

Имаме данни, че се сече варварски край Малко Търново, над Своге и Ботевград са изсечени буковете във вододайните зони. Хората там няма да имат вода. Няма да има с какво да се мият и какво да пият, каза проф. Константинов.

Според бившият шеф на Агенцията по горите и бивш зам.-министър на земеделието доц. Георги Костов, мястото на сечта в Боровец е в държавна гора, като дори и да е имала разрешение за това, фирмата, която я е извършила, е направила много нарушения - оголила е големи площи, не е почистила отпадъците, работила е с неподходяща техника.

Става дума за няколкостотин кубически метра едра иглолистна дървесина, смята Костов.

Инж. Дамянов обясни, че е имало разрешение за сеч в два обекта на територията на Боровец, но не можа да се ангажира с повече подробности за показаната в репортажа сеч.