В съавторство с Иван Червенков

Това са моите супергерои. Те притежават несравнима сила на духа. Сила, която съхранява идентичността на българите през вековете и успяват да я събудят.

Те имат свръхсили, с които успяват да запазят и да събудят българската национална идентичност.

Христо Ботев

История: Роден в гр. Калофер в семейството на учител, известно време сам работи като учител. Успява да събуди българския народ със статии, стихотворения и активна революционна дейност, въпреки че сам отбелязва, че село Борован спи. Успява да организира чета, с която се противопоставя на кървавото потушаване на Априлското въстание. Отличава се с безсмъртие.

Суперсили: поезия, мисъл за саможертва, речна навигация, смело сърце, остро перо и бърз ум. 

Екипи, в които участва с други супергерои: БРЦК и четата, с която превзема „Радецки“ и води боеве в Българско

Паисий Хилендарски

История: Роден в Банско, вероятно в семейството на богати търговци. Обикаля само за няколко години българските етнически територии, събира из архиви и манастири всякакви материали за историята на българите и написва „История славяноболгарская“.

Суперсили: ходене пеша, четене на архиви, смирение, набелязване на национални цели, събуждане на национална българска идентичност.

Екипи, в които участва: Не участва в конкретен екип на други супергерои, но предава част от свръхсилите си на поп Стойко Владиславов, известен после като българския супергерой Софроний Врачански.

Св. Кирил и св. Методий

История: Родени са в семейството на византийския военачалник Леон (Лъв). Кирил учи за шпионин и изпълнява поредица от опасни и важни дипломатически мисии по спасяване на военопленници. Методий се присъединява към брат си и заедно създават славянска азбука. След успението на Кирил, Методий продължава мисията за привличане на славяните в културната орбита на православните народи като епископ на Великоморавия. Двамата братя създават екип от супергерои, наречен св. Седмочисленици, които намират убежище в България и създават моще културен център в Преслав, откъдето през следващите години пръскат знание и светлина в целия славянаски свят.

Суперсили: владеене на множество езици, учителство, реторика, създаване на избрани люде, събуждане на българската идентичност през Възраждането.

Екипи, в които участват: Св. Седмочисленици

Текстът и илюстрацията са от фейсбук профила на Емил Джасим. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.