ДПС очевидно намалява своето присъствие в местната власт, коментира по БНТ политологът Огнян Минчев. Той даде за пример крепост на ДПС като "Столипиново". Според него обаче не било ясно дали става дума за реално губене на позиции или някакъв тип споразумение между ГЕРБ и ДПС за прехвърляне на позиции. Срещу какво също не било ясно все още, обясни анализаторът.

Според него опасността от голямата победа на ГЕРБ е партията и Бойко Борисов да напуснат модела на "разпределител на политическа власт в България", каквато следвали след парламентарния вот през 2014 г. "Сега с укрепването на властовите позиции на ГЕРБ партията може да взема повече едностранни решения", смята той.

"ДПС не си даде зор", репликира политологът Първан Симеонов. Този тип избори са традиционно най-слабите за ДПС, добави той. Според него ДПС е в конкуренция с РБ и ПФ за съдружие с ГЕРБ.

"ДПС си остана там, където беше и преди", смята анализаторът Антоний Тодоров.

"ГЕРБ се утвърждава като най-голямата партия в страната, с най-голям брой кметове. Нещата в гласове изглеждат малко по-различно, ГЕРБ има една трета от вота", коментира политологът Даниел Смилов. Тя е най-голямата партия, но за да управлява на национално ниво й е нужна коалиция. Според Смилов РБ заслужено е загубил Хасково и заслужено, "да се надяваме" е спечелил Плевен.  "Коалицията РБ е печеливш формат при мажоритарни избори", смята той. И според него може да бъде решение и за президентските избори.

Според Антоний Тодоров картината напомня картата от 1995 г. (прочутата червена карта на Клара Маринова - б. р.), тя е почти едноцветна, обясни той.