Положих големи усилия за Плевен. Да загубим този град.

Това обяви премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ на първата пресконференция след края на местните избори. Новият кмет на Плевен е Георг Спартански от РБ. Изборите там минаха в тежка битка, взаимни обвинения между ГЕРБ и РБ за фалшификации и купуване на гласове, а на финала здравният министър от Блока Петър Москов обяви във фейсбук:

"Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава телеграмата е кратка и гласи: "ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО, ПЛЕВЕН ПАДНА."

"Плевен паднал. Дали щях да прочета, че е паднал, ако бях там", попита Борисов.

"С ГЕРБ никоя партия не може да се мери", продължи той.

Според Борисов "по-добро от това, което сме сътворили в момента въпреки нежеланието ни, няма как да се получи".

"Всички са победители като ги слушаш, ГЕРБ бил губещ. Огромни усилия положих да загубя този град. Да бъдат малко по-толерантни, малко по-скромни, да се говори, че паднал като при падишаха. Пази боже, да имам пресконференция, на която се хваля с един град. За да си запазим, държавата стабилна трябва да бъдем по-скромни",  добави Борисов.

И пак се обърна задочно към Блока:

"Въпреки всичко аз им пожелавам на всички успех и максимално дърпах юздите на партията. Колко пъти отидох аз в Плевен, в Добрич. Дали Плевен щеше да падне ако бях там. Ако искате да се пробваме на парламентарните избори да видим дали ще падне. Победил е независим, подкрепен кандидат".

На въпрос за сигнала, който зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски подаде за купуване на гласове от ГЕРБ в Плевен, Борисов се разяри:

"Найден трябва да ми се извини!. Цял ден слушан реформаторите какво правят, дума не съм казал!".

И обясни как разпоредил масирано полицейско присъствие в района, за да няма спекупации по темата.

Борисов продължи да се възмущава, този път по повод заявките на лидера на ДСБ Радан Кънев, че ДПС трябва да бъде изметена от властта:

"Що за изрази - да метеме, да изметеме, да изчегъртаме, да премахнеме. На тези избори се вижда, че ДПС е гарант за българските мюсюлмани".

Кандидат на ГЕРБ има най-голям шанс на президентските избори, продължи той разбора на политическата ситуация в отговор на въпрос. Преди време лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че е готов да се кандидатира за президентските избори.

"И жени имам, и мъже имам и то с над 80% бият, имаме си настоящ президент, да ни е жив и здрав, но ще дойде време, когато ще говоря по тази тема", показа Борисов строените зад гърба му успели на първи тур кметове и допълни, че от позициите, които РБ има в момента, не може да му диктува следващия избор.

"Ние още не сме отчели местните избори, вие ме питате за президентските. А резултатите сочат, че най-голям шанс има кандидат на ГЕРБ", отвърна Борисов. 

Класическият въпрос дали самият Борисов ще се кандидатира, го разсмя. 

"Откакто съм човек, ме питат дали ще се кандидатирам за президент", отговори той.