Мегаделото срещу Гриша Ганчев, сина му Данаил и още 8 души за организирана престъпнра група за укриване на данъци продължи днес с предявяване на доказателствата на защитата. След като в Специализирания наказателен съд (СпНС) бяха докарани томове с иззети документи при обиските на няколко офиса в средата на 2012 г., на адвокатите им бяха дадени няколко часа да се запознават с тях.

Още в началото защитата поиска прокуратурата да заяви, че това са всички доказателства и няма други. Съдийката обаче уточни, че отсъстват иззетите компютърни конфигурации и мобилни телефони, а това са само всички писмени доказателства.

Защитниците на всичките 10 обвиняеми настояха да бъдат направени описи и номерация на купищата хартия, които някои от тях нарекоха "просто едни хвърчащи листчета". Те протестираха, че в този вид на доказателствата няма съотносимост и не се разбира кои документи към кое действие на разследващите се отнасят - кое е резултат от оглед на документите, къде са протоколите за претърсване и изземване при атакуването на няколко офиса, свързани с Ганчев преди 3 г.

При голямото четене, при което 10-имата адвокати си разменяха насипни папки някои от тях установиха, че цели обиски като например в Девнеските захарни заводи ги няма никъде като доказателство. В документите, подадени от прокуратурата, също имало и обикновени бели неподписани листчета с текст: "Иззети са 21 документа за експертиза".

"Ама кои са? Към какво са относими тези документи? Кой ги е взел, кога и къде са в момента", каза в типичния си емоционален стил адвокат Таня Дончева, която защитава главния обвиняем Гриша Ганчев.

Всички защитници се обединиха, че в този вид към писмените доказателства по делото може винаги да бъде извадено нещо или прибавено нещо и затова е нарушено правото им на защита.

"Това не са доказателства - в някакъв джоб са сложени някакви документи", възмути се и адвокат Ивет Анадолска.

Дончева пък заподозря и обратния вариант на липсващите документи - по нейни спомени при влизането на полицията в централния офис в "Литекс тауър" в столицата през 2012 г., оттам били иззети единствено компютърна конфигурация и книжа само от кабинета на Гриша Ганчев. "А тук има много документи - не е ясно какво са", каза тя, след което описа ситуацията:

"Да се щипят листи и да се добавят листи!"

Тя попита каква е гаранцията, че съдържанието на чувалите при физическото изземване на всеки един документ от прословутата акция "Захар" е същото като съдържанието на документите в папките. 

Прокуратурата обаче опонира, че при акцията е събрано всичко, намерено при поредица от претърсвания на домове, офиси и лица. После в досъдебното производство държавното обвинение има право да преценява кое да бъде приобщено, защото касае разследването, и кое не. Освен това имало надлежни протоколи с описи при изземванията.

Що се касае до листчетата с неясен автор, пъхнати в делото, от прокуратурата ги нарекоха "работни".

Тук адвокат Анадолска възрази, че тя е от началото на процеса и всичко по него е било "в насипен вид" още при първото предявяване (делото беше връщано за изминалите години, б.р.). Според нея доказателствата "умишлено се движат в този вид".

Съдът реши да позволи на адвокатите колкото часа искат да се запознават с доказателствата, но по това дали прокуратурата ще трябва да си ги опише и систематизира, ще се произнесе по-късно.