Заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева може да е сред кандидатите за генерален секретар на ООН и обсъдила тази възможност с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. 

"Председателят и госпожа Георгиева обсъдиха възможността, че този въпрос може да възникне, но за момента заместник-председателката Георгиева е съсредоточена върху сегашната си работа", каза пред Клуб Z Мьргаритис Схинас, говорител на Комисията.

"Председателят се отнася с голямо възхищение към международния опит, уменията за водене на преговори и огромната работоспособностна госпожа Георгиева, която дава на председателя безценна подкрепа в управлението на Европейската комисия във време на предизвикателства", каза още той.

Очаква се 15-членният Съвет за сигурност на ООН до септември догодина да номинира следващия генерален секретар на организацията, който ще поеме поста от корееца Бан Ки-мун. След това номинираният трябва да получи одобрението от Общото събрание на ООН, в което са представени 193-те страни в организацията. Досега на тази позиция не е имало представител на Източна Европа, след като досегашните генерални секретари са идвали от Западна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка.

Очаква се за длъжността да се състезава и още една българка - Ирина Бокова, която сега оглавява организацията на ООН за образование, наука и култура.

Министър-председателят Бойко Борисов не се ангажира с подкрепа за конкретна българска кандидатура. Миналата неделя той даде да се разбере, че за нея трябва консенсус поне от постоянните членки на Съвета за сигурност.

Като други кандидати се спрягат Весна Пушич, външна министърка на Хърватия, бившият президент на Словения Данило Турк, външният министър на Словакия Мирослав Лайчак.