В Южен Судан падна самолет руско производство от тип “Ан-12”, жертвите са 41 души. Оцелял е член на екипажа, както и едно дете, предаде ТАСС.

Транспортният самолет е катастрофирал малко след старта от летището на столицата Джуба, на около 1,6 км от пистата. Той е бил на път за район с нефтени платформи.

На борда се е намирал 5-членен руски екипаж и седем пътници, твърди в. “South Sudan Tribune”. Според изданието са оцелели само двама – мъж и дете.

Според говорител на президентството в Джуба обаче на борда са се намирали общо 20 души. Останалите над 20 жертви са били погубени на земята.

Ройтерс също съобщи за над 40 жертви – на борда и на земята.

По първоначални данни малко след старта пилотът е подал сигнал за техническа неизправност и е насочил машината за аварийно кацане.

“Руското посолство в Судан не разполага с подробна информация относно трагедията с руския самолет в Южен Судан”, заявил за ТАСС третият секретар към амбасадата Сергей Коняшин.

Това е втората катастрофа с руски самолети за броени дни.

На 31 октомври руски пътнически самолет “Еърбъс 321” се разби на Синайския полуостров по-малко от половин час след старта. На борда бяха предимно руски туристи, връщайки се от курорт в Египет с полет за Санкт Петербург.

Загинаха всичките 224 души на борда – 217 пътници и 7-членният екипаж.

Открити бяха и двете черни кутии, но все още няма резултати от експертизата. Версиите за трагедията са две – фатална техническа повреда или терористичен акт.