От 6 ноември стартира нов интернет портал за оперативна критика. Идеята на неговите създатели – Стефка Ангелова, издателство Кръгозор, Анжела Кьосева, издателство Кръгозор и Цветелина Дечева, издателство Ера, заедно с Пламен Димов, ИТ специалист, от сдружението „Всичко за книгите” е да създадат пространство за оперативна литературна критика. 

Както каза директорът на НДК Мирослав Боршош при представянето на новия проект:

„Изграждането на литературен вкус е изпитание.”

Много сериозно изпитание, след като в България годишно излизат 6-7000 нови заглавия. Та в този океан от думи ще ни помагат да се движим текстовете на проф. Амелия Личева, проф. Владимир Трендафилов, доц. Йордан Ефтимов и Кристин Димитрова – имена, които свързваме не само със сериозни текстове, но и с оценки, които често предизвикват бурни дискусии. Сайтът е основно разделен на три части, казва Цветелина Дечева, чието мнение за това, че през последните двадесетина години оперативната литературна критика беше избутана в ъгъла се споделя от мнозина: оперативна критика, конкурси и социална дейност.

Важна част ще бъдат и конкурсите – „Моята любима книжарница” и „Моята любима книга”. На 8 ноември стартира националният конкурс „Моята любима книжарница”, като читателите могат да гласуват до 11 декември. Конкурсът „Моята любима книга” също е в национален формат и ще се проведе на два етапа: ще започне в края на януари и ще завърши към първи април. Една от най-важните инициативи е свързана с подпомагането на млади и талантливи българи. В партньорство с катедрата по книгоиздаване към Софийски университет „Кл.Охридски” ще бъдат подкрепяни финансово изявени талантливи студенти.

Според проф. Владимир Трендафилов, създаването на подобна „обеззаразена територия” е шанс не само за читателя, но и за автора, а Марин Бодаков обеща текстове на млади литератори, свободни от сложните взаимоотношения на повечето ни изявени критици.

Директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев е категоричен, че това е едно от най-важните събития, случили се в книжарница „Перото” през изтеклата година.