Стоян Владиславов е ветеринарен лекар, от три години живее във Финикс, щата Аризона, САЩ.

Преди седмица прочетох статията "Няма мърдане! Марихуаната настъпва" в Клуб Z. Приятно написана, с чувство за хумор, което сякаш иска да избегне въпроса, който повдига - трябва ли да се легализира марихуаната в България?

Може би не е редно като българин, живеещ в чужбина, да казвам на сънародниците си в България как да живеят. Но в САЩ, където работя в момента, има вече два щата, легализирали марихуаната, шепа други, въвели закони за декриминализация, и още няколко, в които е узаконена медицинската марихуана. Сред последните е Аризона, където живея.

Но дори в щатите, които все още пазят старите си закони срещу марихуаната, хиляди хора необезпокоявано употребяват наркотика в дома си.

Познавам такива хора. Познавам и хора, които палят "джоинт с рецепта". Пристигнах в Аризона малко след като приеха облекчаващите закони върху именно този тип джоинт. И съм изкарал студентските си години в България, така че познавам и българската култура по отношение на употребата на марихуана.

И от този опит го казвам - марихуаната не е за българите.

Легализацията, или дори само декриминализирането на лична доза няма да доведе нищо добро.

Всеки наркотик е обществено явление - някои се появяват за кратко, после изчезват, някои са станали част от начина ни на живот, други пък продължават да се употребяват само в малки групи.

През 90-те видяхме как хероинът опустоши едно българско поколение. Стотици се боцкаха, имаше малък бум на СПИН (дотогава почти несъществуващ в България), късметлиите отидоха в комуни, другите - към Централни гробища. Трябваше почти десетилетие народът да схване, че извлекът от опиум е най-гадната дрога, не по-добра от лепилото, което дишаха ромчетата.

Тревата беше стартова позиция за много от тези момчета и момичета. Да, в световен мащаб изследванията показват, че марихуаната не е непременно gateway drug - т.е. не води към употреба на други наркотици. Не повече от цигарите и алкохола. Но нито едно от тези изследвания не са провеждани в една от най-нещастните държави в света - България.

В САЩ има информираност.

Хората знаят какво им причинява марихуаната, какво следва след дълга употреба на кокаин, колко опасности крие дори едно "боцване" с "херца". Това не е заради свръхлюбопитството на американците - дори напротив, те често са щастливи в своето невежество. Но техните управляващи, и множество НПО-та се грижат постоянно да се набива в обществения мозък какви са вредите от наркотиците. Подобни кампании има почти всеки ден някъде в САЩ. Разбира се, и за легалните наркотици - цигарите, кафето и алкохола.

Хиляди групи в страната работят върху лечението на хората от зависимости, каквито и да е - дори онези, които просто стоят пред компютъра по цял ден.

Авторът на материала "Няма мърдане..." - г-н Кръстев, дава пример и с Португалия - как там 5 години след декриминализацията има спад при употребата на всякакви наркотици, повече хора търсят помощ, по-малко тийнейджъри са изкушени... Но пропуска да подчертае нещо важно - Португалия е развита социално страна и има механизми, които в родината ни не съществуват - а именно да информира хората, които биха употребили наркотици, и да помага на тези, които вече ги употребяват до степен на пристрастеност.

Ако марихуаната в България бъде легализирана, тийнейджърите няма да спрат да се напушват, защото вече не е интересно. Напротив, ще употребяват, защото тя може да е легална само за пълнолетни - както сега пият и пушат, защото "батковците го правят".

Пълнолетните младежи ще карат напушени.

Те така или иначе постоянно карат пили, а доколкото си спомням, в България има шепа дрегери, които засичат марихуана. Просто ще има още една опция, която да създава убийци на пътя - такива, които е по-трудно да заловиш преди да са направили лошото.

Не ми се и мисли как свободната употреба на марихуана ще въздейства на хората на средна възраст - може би само те ще имат зрялостта да са умерени. От друга страна, последния път, когато бях в България - миналото лято - и посетих Черноморието, зрялост от 40-50 годишни не забелязах.

Единствената полза ще имат пенсионерите, които имат болежки и проблеми, за които марихуаната наистина е лек. Да, глаукомата се обекчава, хроничните болки също. Но вкорененото консервативно мислене и високата цена на наркотика (която ще скочи след легализиране) няма да позволят на баба ми, с нейните 300 лв пенсия, да си пафка спокойно.

Марихуана за медицински цели

Като заговорихме за медицинската марихуана - да, тя вече се въвежда в много държави. От колеги (хуманни лекари) знам, че изследванията върху медицинските ефекти на канабиса продължават, и всеки месец почти излизат нови открития.

Днес, например, сенатор отстъпи, след като месеци наред блокира финансиране на Аризонския университет върху ефекта на марихуаната за пост-травматичния стрес - разстройство, което често бива игнорирано в България.

Но това е и разстройство, което може да се ползва за много злоупотреби - както и десетки други като него, които са слабо познати на българските специалисти, а може да се вкарат законово като състояния, които позволяват употреба на медицинска марихуана.

И сега си представете картинката - вече напушения 25-годишен предизвиква катастрофа, но дрегерът за алкохол показва 0.00 и той отървава кожата. След това отива при своя личен лекар, пъха му една банкнота, получава диагноза "пост-травматичен стрес", и бяга ухилен към аптеката за пакетче от същото, което му е докарало този стрес...

Управляващите ви няма да направят целия процес по легализация както трябва. Те трудно се оправят с нормалните лекарства, и с легалните наркотици.

Марихуаната не е за българите. Просто не ни е в манталитета да възприемем тази свобода нормално.