ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Примера дивизион сякаш копира от Висшата лига този сезон. И в Англия, и в Испания три отбора се борят за златните медали няколко кръга преди края. Почти невъзможно е да се определи кой е фаворит да стане шампион в двете най-силни първенства на Стария континент - толкова непредвидима е битката! Какво повече му трябва на футболния фен?

В Испания борбата за титлата прилича на състезание между три расови коня, на които останалите 17 в състезанието отдавна им дишат праха. „Атлетико“ (Мадрид), „Реал“ (Мадрид) и „Барселона“ волно препускат към финала, но само един от тях ще тропне с копито първи на финала – второто и третото място са слаба утеха. Дълги години (ако трябва да бъдем точни – десет) Ла Лига беше битка между „Реал“ и „Барса“. За последно „Валенсия“ през сезон 2003/04 стана шампион извън голямата двойка в испанския футбол. Сега обаче „малкият“ „Атлетико“ опитва да се намърда на трона и дори вече се е наместил там пет кръга преди края. Ето как стоят нещата в Примера дивизион в началото на 34-ата обиколка при общо 38 от старта до финиша.

Изненадващо или не, „Атлетико“ води с три точки на върха пред градския си съперник „Реал“ на този етап от сезона. „Дюшекчиите“ са най-постоянният отбор от началото досега, а и се класираха за полуфиналите в Шампионската лига, където са единственият отбор без загуба (8 победи и 2 равенства). Отборът на треньора Диего Симеоне е пълно негово подобие – борбен, непримирим, мощен. „Атлетико“ отстъпва по качество на отделните играчи, но всички те формират един железен юмрук, когато е необходимо. Тимът пред индивидуалността – това характеризира този състав. Късата резервна скамейка някак си не се отрази на отбора и само месец преди края на сезона „дюшекчиите“ имат реални шансове да спечелят Примера и Шампионската лига – кой би си помислил за подобно нещо преди година?

Най-голямото предимство на „Атлетико“ е, че поради специфичните правила в Испания при равен брой точки се гледат директните сблъсъци между двата отбора, а не головата разлика. С други думи – „Атлетико“ води с четири, а не с три точки на върха пред „Реал“, защото взе победа и равен от „Кралския клуб“. Предстои обаче гостуване на „Барселона“ в последния кръг от шампионата. Първият мач между двата тима завърши наравно.

Програмата на „Атлетико“ до края:
Домакин на „Елче“ (15-и в класирането);
Гост на „Валенсия“ (8);
Гост на „Леванте“ (10);
Домакин на „Малага“ (11);
Гост на „Барселона“ (3).

Атомно нападение и бясна скорост – това е „Реал“ (Мадрид) версия 2013/14. Или може би просто „Реал“ на треньора Карло Анчелоти? „Белите“ газят наред, но и допуснаха няколко фатални грешки досега – две загуби от „Барса“ в Ла Лига, поражение и равен от „Атлетико“. Но поне в другите мачове рядко грешат. Плюс за „Кралския клуб“ е, че в последния кръг другите два лидера се срещат един срещу друг – „Реал“ просто трябва да спечели всичките си мачове до края и да се надява на грешки на съперниците. Кристиано Роналдо, както обикновено, е звездата на този отбор, но „белите“ разполагат още с Гарет Бейл и Карим Бензема. Тримата общо имат близо 80 (!) гола през сезона.

Защитата на тима е слабото му звено, но то се компенсира с прибрана игра на контраатаки, които са смъртоносни. Просто изгледайте головете в сряда срещу „Барселона“ във финала за Купата на краля (2:1 за "Реал") и по специално попадението на „Експреса от Кардиф“ Гарет Бейл. Гол на сезона? В топ 3 със сигурност! Важно е да направим едно уточнение обаче – „Реал“ Мадрид също се класира за полуфиналите в Шампионската лига, където ще спори с носителя на трофея „Байерн“. За „белите“ десетата, така бленуваната десета корона на Европа, е по-ценна от титлата в Испания и тя определено ще бъде приоритет за тях.

Програмата на „Реал“ до края:

Домакин на „Осасуна“ (16);
Домакин на „Валенсия“ (8);
Гост на „Валядолид“ (17);
Гост на „Селта“ (12);
Домакин на „Еспаньол“ (9).

За третия претендент за титлата – „Барселона“, сякаш настъпи краят. Край на една ера на доминация в европейския футбол. Всъщност краят (или началото на края) започна да настъпва още миналия сезон, но през този вече е очевидно – каталунците карат на инерция и се нуждаят от спешно обновяване, ако искат и догодина да се конкурират успешно на домашната и европейската сцени. От дълги години насам „Барса“ не бе допускала три поредни загуби, които в случая бяха и в три различни турнира, две от които фатални. Интересното е, че две от тези загуби бяха от борещите се за титлата „Атлетико“ и „Реал“. Първо „Барса“ падна с 0:1 от „дюшекчиите“ и напусна ШЛ, а после загуби финала за купата с 1:2 от „белите“.

А само преди няколко седмици каталунците превзеха крепостта на „Кралкия клуб“ „Сантяго Бернабеу“ с 4:3 в мач за първенство. Плюс за „Барса“ е, че отборът може да се фокусира изцяло върху Ла Лига. Минус е, че Лео Меси е бледа сянка на себе си, отборът е безидеен в атака, а и треньорът Херардо Мартино е поставен на дузпата. Ако каталунците успеят да вземат следващите си четири мача, в последния кръг ще приемат „Атлетико“ в (евентуално) директен спор за титлата. Но това е в случай, че „дюшекчиите“ и „Реал“ направят грешна стъпка, защото „Барса“ изостава с четири точки от върха и с една от второто място. Тимът на Тата Мартино има добри показатели срещу „Реал“ и ще е с такива и срещу „Атлетико“, ако сломи лидера в последния кръг.

Програмата на „Барса“ до края:

Домакин на „Атлетик“ (Билбао) (4);
Гост на „Виляреал“ (6);
Домакин на „Хетафе“ (18);
Гост на „Елче“ (15);
Домакин на „Атлетико“ (Мадрид) (1).

Който и да стане шампион обаче, имаме предпоставки за много интересен край на сезона. Най-сетне испанското първенство разчупи скучния двуполюсен модел след десет години чакане! А кой знае – може би догодина ще имаме поне още един отбор в борбата за титлата.