Първият луксозен швейцарски смартчасовник с Android е готов, съобщиха компаниите, които стоят зад него - производителя на часовници TAG Heuer и технологичните гиганти Intel и Google. Моделът, наречен Connected, беше представен в Женева от шефа на TAG Heuer Жан-Клод Биве.

В стила на тенденциите от последните години, TAG Heuer Connected е с доста сериозен размер - неговият диаметър е 46 милиметра и тежи 52 г, което го прави повече подходящ за мъжките ръце. Неговият корпус е изработен от титан и върви с черна гумена каишка, като на разположение са още 6 цвята - червено, синьо, бяло, оранжево, зелено и жълто, които се купуват допълнително. Цената му е закована на $1500, 1350 евро, 1400 швейцарски франка или 1100 британски лири за съответните пазари.

Часовникът използва разработена за него версия на операционната система за мобилни устройства Android Wear и процесор от Intel. С какво се различава от други устройства като Moto 360 2 на Motorola? Титановият корпус, сапфиреният дисплей и вниманието към детайлите му дават вид на премиум продукт, но под дисплея не е нищо по-различно. Батерията му има необходимост от зареждане на всеки 24 часа, няма GPS или NFC-чип за безконтактни плащания, няма и възможност за автономна свързаност с мобилните мрежи. За да работят неговите смарт функции, е необходима WiFi мрежа или да се свърже със смартфон чрез Bluetooth.

Но има екстра - след като изтече двугодишната му гаранция, неговият собственик има възможност да го смени с механичен Tag Heuer срещу доплащането на още $1500. Хитър начин TAG да си осигурят нови клиенти.