След смъртта на титана Габриел Гарсия Маркес интернет бе залят от писания за неговия живот и творчество. Украинският сайт ТСН също предлага свой ъгъл за опознаване на лауреата на Нобелова награда за литература. Ето 10-те най-куриозни и сравнително малко известни факти от биографията на Маркес, според колегите от агенцията.  

1. Габриел е бил най-големият от шестнайдесетте деца в семейството на бащата телеграфист.

2. Много малко хора знаят, че той е опитвал да пише детски приказки. Но, децата му го убедили да се откаже с думите: "Ти наистина ли мислиш, че децата са толкова глупави?".

3. В едно свое интервю за мъжкото списание "Плейбой" Маркес признава много деликатен факт от живота си. А именно, че се лишил от невинността си още на 13 години и оттогава поддържал тесни връзки с жрици на любовта.

4. Ако не бях станал писател бих искал да съм музикант в бар, за да помагам на влюбените да се заобичат още по-силно, споделил той сред приятели.

5. Маркес става символ на нова епоха в историята на романа и реализма. Маниерът му на писане е толкова уникален, че на него е кръстено ново течение в литературата - "магически реализъм".

6. През 2004 г. е публикуван романа "Спомени за моите меланхолични блудници", но само месец преди това, по време на презентация на книгата, пирати откраднали и публикували ръкописа.  Маркес веднага променил финала на романа.

7. Първият град, който великият писател видял по време на Световния фестивал на младежите и студентите в Съветския съюз през 1957 г., бил украинския град Чоп.

8. По-късно в свое есе за СССР той написал, че е удивен от факта, че на тази територия няма реклами на "Кока-кола".

9. За да прати ръкописа "Сто години самота" на издателя, на Маркес не му достигали 80 песо. Тогава той заложил миксера на жена си. Тогава тя гневно казала: "Не стига, че романът е лош, ами сега и това".

10. Мексиканските власти в продължение на 20 години - от 1965 до 1985 са следили твореца, заради връзките му с комунистически лидери и режими.