Русия ще развива ударни системи, способни да преодолеят всякаква противоракетна отбрана (ПРО).

Това заяви днес в Сочи президентът Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Ще работим и над система за ПРО, но в началото, както вече неведнъж сме казвали, ще работим и над ударни системи, които са в състояние да преодоляват всякакви системи за ПРО", каза той на съвещание, посветено на развитието на въоръжените сили.

Според него действителната цел на американския противоракетен щит е да бъде неутрализиран ядреният потенциал на Русия. Той припомни, че САЩ и съюзниците им продължават изграждането на глобална ПРО.

"При това нито нашата загриженост, нито предложенията ни за сътрудничество, за съжаление, се вземат предвид", изтъкна Путин.

Той отбеляза, че Русия неведнъж е била уверявана, че европейският кегмент от аериканския противоракетен щит се развива заради заплахата от ирански балистични ракети.

"Ние обаче знаем, че ситуацията с иранския ядрен проблем е решена, съответните споразумения са подписани. Нещо повече, те са утвърдени от съответните парламенти. Въпреки това работата над системите за ПРО продължава", каза руският лидер.

Той допълни, че на съвещанието в Сочи ще се обсъждат разработките на такива оръжейни системи, които ще определят облика на въоръжените сили за десетилетия напред.