Европейската комисия одобри днес указания, според които стоките произведени в окупираните от Израел територии трябва да носят специален етикет за произход. Брюксел заяви, че мярката е техническа, а Израел - че е дискриминационна и че може да навреди на опитите за постигане на мир с палестинците.

Израелското външно министерство привика шефа на делегацията на ЕС и заяви в нарочна декларация: "Съжаляваме, че ЕС избра пополитически причини да предприеме такава изключителна и дискриминационна стъпка, вдъхновена от движението на бойкота... Учудващо и дори дразнещо е, че ЕС избира а приложи двоен стандатрт към Израел, докато пренебрегва факта, че има над 200 други териториални спорове по целия свят".

Според ЕС териториите, които Израел окупира през войната от 1967 година, включително Западния бряг, Голанските възвишения и Източен Йерусалим, не влизат в неговите международно признати граници. Европа не позволява стоките от тези места да носят етикет "направено в Израел". Тя иска те да са етикирани като идващи от селища, които ЕС смята за незаконни според международното право.

"Това е технически въпрос, а не политическа позиция", каза днес заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, помолен да коментира мярката. "ЕС не подкрепя по никакъв начин бойкот или санкции спрямо Израел".

Ларс Фааборг-Андерсен, шеф на делегацията на ЕС в Израел, каза пред Ройтерс, че става дума за индикация на произход, а не за предупредителен етикет.

Някои държави-членки на ЕС като Белгия, Великобритания и Дания вече изискват диференциращи етикети за стоките от Израел и от окупираните територии. След указанията на Комисията ще трябва да ги прилагат всички страни от съюза, включително и България. Ако израелски производител от селище на окупирана територия откаже сам да сложи такъв етикет, страната, където стоката му се внася, ще трябва да го прави, като включи думата "селище".

Израелският посланик в ЕС Давид Валцер каза пред Ройтерс, че страната му вероятно ще трябва да преразгледа позицията на ЕС като евентуален посредник за постигане на мир с палестинците. 

ЕС твърди, че мярката не е дискриминационна, защото в нея липсва призив стоките от израелските селища да не бъдат купувани. Тел Авив сочи, че ЕС не изисква такива етикети за окупираната от Мароко Западна Сахара или за окупирания от Турция Северен Кипър.

ЕС изисква задължително етикети за произход за аграрните стоки, които внася. За промишлени стоки, включително за преработени храни, тези етикети са доброволни. Очаква се мярката да засегне главно плодове, зеленчуци, вино, зехтин, козметика на базата на минерали от Мъртво море. Селищата в окупираните територии произвеждат такива стоки за около 200-300 милиона щатски долара годишно и една пета от тях отива в Европа. Общият износ на Израел за ЕС е за 30 милиарда долара в годината.