Фенове на "Локомотив" (Пловдив) умишлено спряха дербито с "Ботев" вчера.

Причината е, че все по-малко харесвали клубния си шеф Коко Динев. Запалянковците все имат някаква причина. Едни съблякоха топ треньор заради реплика от миналото. Други не купуват достатъчно акции и си намират всевъзможни оправдания за това, а залогът е да спасят любимия си клуб. Трети издигат свастики на трибуните. Голямо събирателно число от всички тях се бият, хвърлят бомби и димки, правят провокации...

Заради такива неща нормални почитатели на футбола не искат да ходят по мачове, а когато го направят биват обвинявани, че били "театрална публика".

Първите коментари след прекратения мач на "Лаута" вчера осъдиха феновете. Не е това начинът за протест и опълчване срещу и без това спорна фигура като Динев. Рискуваш здравето на други хора и правиш грозни сцени на футболен празник и в навечерието на голям християнски. Всичко изредено по-горе е точно така.

Една институция обаче пак се измъква между... бомбите. Родната полиция. Дето ни пази. След спрения двубой видяхме бомби и военни димки, големи колкото пъпеши. Как са вкарани в стадиона?

Нещо не е наред.

Клубовете плащат луди пари за охрана - ставките са доста солени - според броя на ченгетата, ранга и времетраенето. Има случаи, в които 1000 полицаи пазят 3-4 хиляди запалянковци. На порутените стадиони обаче се вкарва всевъзможна пиротехника. След това дисциплинарната комисия на БФС наказва отборите, понякога с повече от 5000 лева на кръг, заради "нерегламентирано използване на пиротехнически изделия". 

Как така отборите плащат хем на полицията, хем на футболната централа, а накрая пак те са виновни?

Може би се очаква да дисциплинират публиката си?! Сега "Локомотив" най-вероятно ще понесе служебна загуба, яка глоба, може би лишаване от домакинство или мач пред празни трибуни. А отборът искаше да се надиграва с големия си противник и го правеше, докато вкаралите на стадиона цял арсенал бомби, димки, сигнални ракети и твърди предмети не решиха друго. Някой ще реши, че полицаите са направили "партия" с феновете, за да могат последните да изпълнят целта си. Дано поне не е така.

Не, просто става въпрос за небрежност. А вече си изпатихме жестоко през годините. Почина здрав и прав мъж в центъра на София заради бомбена канонада между агитки на "Левски" и ЦСКА. После едно момиче осакатя, тъй като го удари в главата адска машина, пак с големината на пъпеш. Фоторепортери пострадаха от самоделки. Че и полицаи, изправили се срещу най-лудите в секторите зад вратите. Какво още трябва да се случи?

Преди няколко години на един мач "Левски" - ЦСКА (1:3) на "Герена" журналисти се внедриха в публиката на "червените" за шествието и влизането в сектор "Г". И описаха след това покъртителни неща. Хилядите полицаите в нито един момент не са ги проверили. Дори за билети, преди да стъпят на трибуната! Мнозина помнят какво се случи: първо нахлуха повече от планираното, а и вкараха арсенала си от ракети, бомби, димки, самоделки... Почнаха да трошат сектора, стана напечено и униформените ги изтласкаха навън. На излизане едва не стана трагедия, тъй като и стадион "Георги Аспарухов" отдавна е в графата "опасни за масови събития". ЦСКА би на "Герена" едва за втори път в историята, но преките очевидци на триумфа - фенове на армейците, бяха единици.

Проблемът е в друго.

Години наред по футболните стадиони сърбаме едни и същи попари. И все не научаваме уроците. Някои сме влизали на мачове в чужбина с по 80-90 хиляди зрители и знаем какви проверки се правят там. Как се пипа на входовете, а в същото време по време на самия двубой полиция не се вижда. В случаи като този в Пловдив, отговорността е на този, който охранява и има подписан договор за това. Време е някой да потърси отговорност от полицията.

И полицията да си я понесе.