БЕРЛИН – Германската разузнавателна служба БНД е подслушвала международни организации и висши дипломати – свои и чужди.

Това съобщи днес “RBB Inforadio”, позовавайки се на надеждни източници.

Това е общественото радио на Берлин и Бранденбург (Radio Berlin Brandenburg - RBB).

Сред целите на БНД са били Международният съд в Хага, щатското ФБР (Федерално бюро за разследване), УНИЦЕФ, Международната здравна организация (МЗО) и дори френският външен министър Лоран Фабиюс.

Следени са били също европейски и американски компании, сред които и оръжейната "Lockheed". Шпионирано е било и щатското радио, излъчващо зад граница, “Гласът на Америка”.

Следени са били телефонни разговори, имейли и IP адреси.

Обект на наблюдение и следене е бил дори германският висш дипломат Хансйорг Хабер. Това по закон може да стане само след разрешение на парламентарната комисия G 10. Дали такова е било дадено, не се посочва.

От 2008 до 2011 г. Хабер ръководеше наблюдателната мисия на Европейския съюз в Грузия, а впоследствие оглави щаба по планиране на дипломатическата служба на ЕС в Брюксел. През 2014 г. той беше назначен за посланик на ФРГ в Кайро. В момента висшият германски дипломат е посланик на ЕС в Турция. От 2014 г. съпругата му Емили Хабер е заместник-министърка във Федералното министерство на вътрешните работи, преди това беше на същия пост във външно министерство в Берлин.

Според информацията на RBВ нито един премиер не е бил подслушван. В списъка на целите обаче били щабове в европейски правителствени централи и министерства, както и редица посолства на държави членки на ЕС, както и на САЩ.

Преди три седмици президентът на БНД Герхард Шиндлер информира Парламентарна комисия за контрол на спецслужбите, че германската разведка е шпионирала и приятели, но тази практика е била прекратена в края на 2013 г. Списъкът с целите в Европа и САЩ обхваща 900 страници. Оттогава експерти на въпросната парламентарна комисия проверяват “селекторите” на БНД. Тази вечер те трябва да представят междинното си експертно заключение пред членовете на Парламентарна комисия за контрол на спецслужбите.