Най-малката държава в ЕС днес става домакин на двудневна кризисна среща между лидери, от които хората бягат, с такива, при които отиват.

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз се събират с колегите си от Африка в малтийската столица Ла Валета, за да търсят заедно начини да ограничат миграционния поток към Европа.

Основната тема на срещата са коренните причини на миграционната криза и пътищата за тяхното преодоляване.

Очаква се Европа да обяви създаването на Доверителен фонд за Африка на обща стойност 3,8 милиарда евро, 1,8 милиарда от които са от бюджета на ЕС, а останалите - от вноски на държавите-членки. Тези пари трябва да послужат за решаване на проблеми на развитието, които са в основата на миграцията – бедност, конфликти, провалена държавност, болести, природни бедствия. ЕС ще обещае също отваряне на пътища за легална миграция.

В замяна тя ще иска от африканските правителства мерки против незаконния трафик, подписване или преразглеждане на споразумения за връщане на нелегални имигранти.

ЕС е готов да плати за създаване на приемни центрове за мигранти на африканския континент, където те да бъдат информирани за рисковете, които поемат с нелегалния трафик и за административните реалности, които ги чакат на другия бряг на Средиземно море. В тези центрове могат да бъдат отделяни чисто икономическите мигранти от бежанците, които отговарят за условията за международна закрила и имат шанс за заселване в страни на ЕС, които желаята да ги приемат.

„Целта на (срещата в) Ла Валета е да препотвърди общия ни подход към сътрудничеството и развитието“, каза в навечерието ѝ висш европейски представител, пожелал анонимност. „Втората идея е да се видят различните аспекти на това предизвикателство (миграционната криза – б.а.) и да се заемем с коренните му причини“.

„Добавената стойност на срещата на върха в Ла Валета е един много практически и оперативен подход“, каза той. „Имало е много декларации е планове за действие, но много от тях са довели до твърде малко – например срещата на върха ЕС-Африка през 2014 година“.

Днес Европа иска да види списък с краткосрочни (до началото на идната година) и дългосрочни мерки, каза представителят.

Самият ЕС обаче не отива напълно подговен на срещата. От фонда за Африка за момента са сигурни само парите от европейския бюджет. Държавите-членки не бързат със своите ангажименти. Очаква се някои то тях да ги обявят на самата среща.

В нея ще участват шефовете на европейските институции, ще бъдат представени ООН и Африканският съюз. До последният момент не беше ясно кой ще представлява раздираната от вътрешен конфликт Либия, една от страните, които са главни източници и транзитни зони за миграция през Средиземно море.

Веднага след срещата е насрочен Европейски съвет – пети поред по проблемите на миграцоинната криза. На него държавните и правителствените ръководители ще обсъдят изпълнението на досега приетите от тях решения за справяне с кризата.