Само допреди два дни Португалия бе смятана за добрия ученик на Еврозоната и антипод на Гърция.

Във вторник обаче най-западната страна в Европа уверено тръгна по пътя на балканската ни съседка. Португалия има всички шансове да се превърне във втора Гърция и европейските лидери са сериозно притеснени от тази перспектива.

Парламентарните избори на 4 октомври бяха спечелени от дясната коалиция "Португалия напред", управлявала през последните 4 години. Правителството на Педру Пасуш Коелю бе наречено "по-тройка от тройката". 

Прозвището му бе лепнато заради стриктното прилагане от страна на кабинета на спасителния план. Изпадналата в криза Португалия бе принудена да извърши болезнени икономии в замяна на 79 милиарда евро. Те бяха предоставени от т. нар. тройка - Еврокомисията, Европейската централна бака (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

И въпреки тежките реформи, за първи път в петгодишната история на кризата в Еврозоната избирателите отдадоха предпочитанията си на тези, които приложиха икономиите. Такива бяха прогнозите след огласяването на резултатите от вота.

Да, ама не

Оказа се, че "Португалия начело" печели изборите, но губи абсолютното мнозинство, което имаше при предишния парламент.

Премиерът Педру Пасуш Коелю се оттегля от парламентарната трибуна,
след като левицата се обедини срещу кабинета му.

Така коалицията имаше пред себе си две възможности. Първата - и според мнозина най-добрата за страната, бе широка коалиция по модела на Германия. Пасуш Коелю води дълги и изморителни преговори с лидера на главната опозиционна Социалистическа партия, бившия лисабонски кмет Антониу Коща. Те обаче завършиха без резултат.

В крайна сметка се стигна до правителство на малцинството. Социалистите склониха консервативната коалиция да състави кабинет, като идеята бе да не гласуват в парламента против икономическата политика на управляващите.

На 30 октомври парламентът одобри новото правителство на "Португалия напред", отново начело с Педру Пасуш Коелю. То дори разработи програма за действие.

Но трите главни партии в Националното събрание в Лисабон се обединиха и... на 10 ноември свалиха кабинета. Така парвителството "Коелю-2" се превърна в най-краткото в демократичната история на Португалия след края на диктатурата през 1974 г. То просъществува едва 11 дни.

В едно легло с крайната левица

А Антониу Коща направи завой на 180 градуса и се съюзи с тези, с които се бе клел "да не ляга в едно легло". Това са Левият блок, наричан португалската СИРИЗА, и Единната демократична коалиция (ЕДК), в която влизат компартията, считана за един от последните бастиони на сталинизма в Западна Европа, и Екологична партия "Зелените".

Финансовите пазари се раздвижиха сериозно в понеделник, ден преди левия политически преврат. Там спешно бяха продавани инвестиции в Португалия. Печалбите по десетгодишните държани ценни книжа скочиха до 2,879 на сто. Това бе най-високото равнище за последните 4 месеца. А фондовата борса в Лисабон се срина с повече от 2 процента.

Орел, рак и щука?

Социалистите заедно с Левия блок и ЕДК събраха общо 122 места в 230-членния парламент - малко над половината, но достатъчно за свалянето на консерваторите. Към тях в гласуването срещу дясното правителство се присъедини и единственият депутат от екологичната партия "Хора-животни-природа".

Всяка от четирите главни леви партии обаче има различни виждания за бъдещето на Португалия.

Социалистите единствени от левите партии настояват страната да остане в Еврозоната. И съответно поне на този етап "проявяват разбиране", че без икономии няма да се мине.

Комунистите и Левият блок обаче искат държавата да загърби еврото и да се върне към старата си валута ешкудо. И настояват да се отменят икономиите. Комунистите искат и да анулират орязването на заплатите. Според тях минималното възнаграждение в иберийската република, която в момента е 505 евро, трябва да скочи на 600.

Бившата актриса Катарина Мартинш, която наричат Катарина Велика - по името на руската императрица Екатерина Велика, не крие, че оглавяваният от нея Ляв блок е вдъхновен от СИРИЗА в Гърция.

"СИРИЗА бе прекалено самоуверена. Ние трябва да бъдем внимателни", коментира Мартинш през август, когато гръцкият й съратник Алексис Ципрас подаде оставка, за да предизвика предсрочни избори и така да остане на власт.

Същевременно тя обещава, че ще се придържа към целите на ЕС за намаляване на дефицита. Не е ясно как ще стане това с исканата от Катарина Велика отмяна на орязването на заплатите и пенсиите.

Бившият металург Жерониму де Соуза, който оглавява комунистите, не оставя съмнение в своите възгледи за развитието на Португалия.

Антониу Коща нарече свалянето на Педру Пасуш Коелю "исторически момент". Той изтъкна, че за първи път четирите главни леви партии в Португалия са се обединили в името на една обща цел.

От казаното дотук за разликата в икономическите възгледи на тези партии може да се направи изводът, че следва нещо като управление на орел, рак и щука.

Европа не е във възторг

Това е най-сигурното нещо. Второто е, че се задават тежки спорове на Брюксел с Лисабон, подобни на тези, които се водят все още с Атина.

Досега Португалия не е изпълнила предписания от ЕС бюджетен план. Идната година бюджетният дефицит трябва да бъде 2,7 на сто и така ще бъде по-нисък от максимално допустимия в ЕС, който е 3 процента. А програмата на просъществувалия само 11 дни кабинет "Пасуш Коелю-2" предвиждаше намаляване на данъците и известно увеличение на минималните заплати.

Ако дойде ляво правителство, дълговите прогнози ще бъдат недействителни. Португалия излезе от спасителната система и вече не зависи от кредитите от страните от Еврозоната. Тя обаче продължава да бъде една от най-задлъжнелите страни. Делът на държавния дълг е 127 на сто. Ако се добавят дълговете на банките, домакинствата и компаниите, процентите стават 500. Това е по-зле от Гърция, нивото на чийто дълг е 400 на сто.

Сега остава да видим какво ще се случи. Сигурно е едно - след като консервативният кабинет падна, президентът Анибал Каваку Силва по закон е длъжен да възложи новото правителство на втората по големина партия. А тя е Социалистическата на Антониу Коща, чието име в Португалия е толкова често срещано, колкото и Иван Петров в България.

Анализаторите смятат, че Коща има голям апетит за власт. Това лято той сам се оттегли от поста кмет на Лисабон, който заемаше 8 години. Но го направи, за да оглави социалистите. Явно добре си е правил сметката. Шансовете му за премиер са напълно реални, макар и с цената на "лягането в едно легло" с крайната левица.