Испанският Конституционен съд суспендира резолюцията на каталунския парламент за отделяне на Каталуния. 

Всички 10 магистрати приеха съдебно решение, в което приемат за разглеждане внесената от правителството в Мадрид жалба срещу този текст. Решениено води до автоматично суспендиране на приетата в понеделник от парламента на Каталуня резолюция.

Освен това, Конституционният съд предупреди 21 каталунски политици, че носят наказателна отговорност, ако не прекратят или не попречат на всякакви действия, насочени срещу решението. Начело в списъка с предупредените са регионалният премиер Артур Мас и председателката на парламента в Барселона Карме Форкадей.

"Политическата воля на каталунското правителство е да следва заложения в резолюцията план", заяви пред журналисти регионалната вицепремиерка Неус Мунте, след като стана ясно решението на Конституционния съд. 

"Това не е просто реакция на едно решение, одобрено от парламента на Каталуня. Тук става дума за защита на цялата страна", каза на свой ред испанският премиер Мариано Рахой. Той увери, че на автономната област няма да бъде разрешено да се отцепи от Испания.