Люис Хамилтън вече се превръща в основен фаворит за титлата във Формула 1. Британецът бе недостижим и на "Гран при на Китай" на пистата "Шанхай" за третата си поредна победа от началото на сезона. Това се случва за първи път в кариерата на пилота на "Мерцедес". А триумфът на немския тим отново е пълен, тъй като на второ място се нареди Нико Розберг.

"Ферари" също ще запомни с добро надпреварата. За сефте през 2014-а "скудерията" записа подиум - чрез Фернандо Алонсо, който се нареди трети, пред пилотите на "Ред Бул" Даниел Рикардо и Себастиан Фетел. Световният шампион отново остана зад далеч по-неопитния си съотборник.

Хамилтън отново не остави шанс на съперниците си още от старта, ден по-рано той спечели убедително и квалификацията. Прогнозираше се, че "Мерцедес" ще има предимство в този кръстопътен за "формулата" сезон (заради новите технологии) и Люис оправдава очакванията, поне досега. Днес Розберг имаше проблеми на старта, но в крайна сметка и той изпревари останалите.  

А продължават проблемите на Фетел. В Китай германецът за първи път изживя унижението да му бъде наредено от бокса да пропусне по-бързия си съекипник. Сега предстои кратка пауза, в която най-бързият керван в света за първи път ще дойде в Европа - за "Голямата награда на Испания" на пистата "Каталуня" край Барселона.

В класирането на пилотите Хамилтън все още изостава на 4 точки от лидера Нико Розберг, а трети е Алонсо на 38 т. от челото. При отборите "Мерцедес" е далеч напред със 154 т., пред "Ред Бул" - 57, "Форс Индия" - 54 и т.н.