Веднага след като партията на Ярослав Качински "Право и справедливост" спечели парламентарните избори на 25 октомври т.г. в Брюксел заговориха, че предстоят трудни дни в отношенията с Варшава. Същото обявиха наблюдатели и в Берлин. Причината е, че консерваторите са националистически настроени и за разлика от досегашните управляващи не гледат с добро око нито на центъра в Брюксел, нито на големия брат в Берлин.

Новият министър на отбраната вече обвини канцлерката Меркел, че е виновна за бежанската криза в Европа. И случайно или не, Антони Мацеревич бе изобличен в антисемитизъм. Случката е от далечната 2002 година. Тогава той открито заявява, че вярва, че наистина съществува еврейски заговор за контрол над икономиката, медиите и политиката в света. А Мацеревич не е безгласна буква в политическия елит на Полша. Вече е бил и министър на вътрешните работи, както и шеф на военното разузнаване.

Плакат, призоваващ към освобождение от брюкселската окупация.

Честванията на Деня на независимостта в сряда доказаха опасенията на дипломатите и експертите. Завоят към крайно дясно бе видим и на моменти стряскащ и граничещ с откровен расизъм. Няколко десетки хиляди поляци - повечето журналисти съобщават за над 50 000 души, участваха в националния протестен марш в центъра на Варшава, който мина под мотото "Полша за поляците и поляците за Полша". Но не само този лозунг напомняше на онези мрачни времена, в които Европа маршируваше под надслова "Германия над всичко". Сред множеството имаше и огромен транспарант,  на който пишеше "EU Macht Frei, Konzentrationslager Europa" - "ЕС те прави свободен, концентрационен лагер Европа", който тутакси напомняше за надписа във фашисткия  концентрационен лагер от Втората световна война в Освиенцим - "Arbeit Macht Frei“ - "Трудът те прави свободен“. 

Естествено демонстрантите се обявиха и срещу "ислямизацията на Европа".

"Спрете ислямизацията на Полша" е изписано на транспаранта.

В марша участваха предимно млади хора, но имаше и много семейства. Участниците минаха пеша над 4 км. и непрекъснато скандираха "Вечна слава на нашите герои", "Бог, чест и достойнство", "Велика католическа Полша", "Стоп на ислямизацията". 

Част от демонстрантите скандираха: Вчера Москва, а днес Брюксел ни отнема свободата! 

Националисти от Лодз.