В началото на следващата година ще бъде оповестена информация за лицата на публични държавни длъжности, които по някакъв начин са свързани с аферата "КТБ". Това заявиха депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, сред които лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андреев.

Информацията ще е част от разследването на фирмата "Аликс партнърс", което върви в момента. Целта на това разследване е да проследи схемите, по които са били източени парите от КТБ и евентуално да върне част от тях.

Депутатите са се срещнали вчера с финансовия министър Владислав Горанов, ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците на КТБ. По време на срещата се е постигнала договорка, че от доклада на "Аликс партнърс" ще бъде съставено резюме, което ще бъде публикувано. В това резюме със сигурност ще влязат имената на хора на публични длъжности, които са свързани с аферата. Няма да бъдат оповестени само имената на онези, които са обект на съдебно разследване. Славов обясни, че те също могат да станат обществено достояние, но на по-късен етап и след разрешение от прокуратурата.

"Приемете ни като група за натиск", коментира Димитров.

Той допълни, че е важно имената на съдии, министри, депутати, които са свързани с КТБ, да бъдат публикувани, защото е възможно тези хора да работят по теми, свързани с КТБ и да изпаднат в конфликт на интереси без обществото да знае за това.

Симеонов заяви, че е уверен, че хората на високи държавни позиции, които са свързани с КТБ ще бъдат оповестени, защото според него това зависи изцяло от възложителя, който е Фондът за гарантиране на влоговете. А депутатите са получили потвърждение от ръководството на фонда, че ще е възможно част от информацията да бъде оповестена.

"Фондът е възложител, а фирмата е изпълнител. Който плаща - той поръчва музиката", обобщи Симеонов.

Неофициално бе обяснено, че фирмата "Аликс партнърс" е предпочетена пред други подобни фирми именно защото се е съгласила част от информацията от доклада й да бъде публикувана. По принцип всички останали подобни фирми за такива разследвания, които са няколко в целия свят,  били против подобно публикуване, защото ако имената бъдат оповестени преди започването на съдебно разследване засегнатите лица могат да съдят фирмата за набеждаване.

Каква е сумата, която ще бъде заплатена от държавата на "Аликс партнърс" за нейното разследване за КТБ е конфиденциална информация, но според депутати става дума за около 800 хил. евро.