Трябва да е адски разочароващо да си ислямски терорист, а обществото, което тероризираш, да не гледа сериозно на твоите възгледи и мотиви, колкото ясно и често да ги заявяваш. Дори по-лошо, регресивната левица в своя безкраен капацитет за мазохизъм и самоомраза, се опитва да поеме вината върху себе си, като лиши терористите дори от задоволството на заявената отговорност.

Звучи като лош скеч на „Монти Пайтън“:

Ние го направихме, защото нашите Свещени писания ни призовават да го направим.

– Не, не сте вие.

– Как, какво? Ние го…

– Не, това няма нищо общо с религията. Вие, момчета, просто използвате религията като фасада на социални и геополитически причини.

– КАКВО!? Вие изобщо чели ли сте нашите официални изявления? Ние цитираме изричните оправдателни текстове от Корана. Това е джихад, свещена война срещу езичниците, богохулниците и неверниците.

– Не. Това определено няма нищо общо с исляма. Вие не сте истински мюсюлмани и клеветите една велика религия, като говорите така.

Ъ!? Кои сте вие да ни казвате, че не сме истински мюсюлмани!? Ислямът е буквално същността на всичко, което правим, и ние прилагаме най-вярното, най-буквално и честно тълкувание на неговите основополагащи текстове. Това е смисълът на живота ни.

– Нищо подобно. Ние ви създадохме. Ние внедрихме социална и икономическа система, която ви отчужди и лиши от граждански права – ето защо правите това. Извинете ни.

– Какво? Защо ни се извинявате? Ние току-що ви клахме безмилостно по улиците. Ние избиваме невинни цивилни граждани – гражданските права нямат нищо с това!

– Чуйте, вината е наша. Не ви се сърдим, че не се чувствате добре дошли и сте толкова нападателни.

– Сериозно, спрете да си приписвате отговорността! Ние доста се постарахме и няма да позволим да ни отнемете заслугите за всичко, което постигаме.

– Не, ние отхранихме вашия екстремизъм. Приемаме цялата вина.

– О, Боже мой, колко души трябва да убием тук, та най-накрая да схванете посланието ни?


Бел. ред. – текстът е от страницата във фейсбук на Файсал Саид ал Мутар, публицист, роден в Ирак, социален активист и уеб дизайнер, който понастоящем живее в САЩ. Основател е на образователната организация Global Secular Humanist Movement.

Площад "Славейков"