Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт са поискали от Фонда за гарантиране на влоговете информация за политици и лица, заемащи висши публични длъжности, които са замесени в източването на КТБ. Искането е по закона за достъп до обществена информация. Под него са се подписали Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторски блок) и лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

В искането се припомня, че наскоро финансовият министър Владислав Горанов е обявил, че предварителният доклад на компанията "Аликс Партнърс", която разследва източването на КТБ, е готов. Изтъква се, че информацията, която се иска, е с "надделяващ обществен интерес", защото е възможно лица, замесено в източването на КТБ„ да продължават да вземат решения, свързани с банката.

Димитров обясни, че това е поредната възможност, от която той и колегите му се възползват за осветляване на замесените лица в аферата КТБ. Миналата седмица стана ясно, че от Фонда за гарантиране на влоговете са поели ангажимент в началото на следващата година да бъде оповестена информация за лицата на публични държавни длъжности, които по някакъв начин са свързани с аферата.

Информацията ще е част от разследването на фирмата "Аликс партнърс", което върви в момента. Целта на това разследване е да проследи схемите, по които са били източени парите от КТБ и евентуално да върне част от тях. На среща между депутатите, Горанов, Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците на КТБ е била постигната договорка, че от доклада на "Аликс партнърс" ще бъде съставено резюме, което ще бъде публикувано. В това резюме със сигурност ще влязат имената на хора на публични длъжности, които са свързани с аферата.

Димитров поясни, че законът за достъп до обществена информация е още една възможност за публикването на тези данни. Той изтъкна, че ако тази информация бъде отказана, според закона тя може да се търси и по съдебен ред.