Джихадистката групировка "Даеш" (Ислямска държава) потвърди, че тя е свалила руския самолет на компанията "Метроджет" над Синайския полуостров в Египет на 31 октомври. Терористите заявиха в последния брой на списанието си "Дабик", че са успели да внесат бомба на борда, преди отлитането му от курорта Шарм ел шейх, предаде телевизия RTL.

За разлика от предишното съобщение, в което групата само пое отговорността за атентата, сега тя обясни как е действала. Тя твърди, че е открила пробив сигурността на летището на Шарм ел шейх. Цитираното списание публикува снимка на метална кутийка за газирана напитка, в която според него е бил поставен експлозив. 

"Даеш" обяснява, че първоначалната ѝ цел била пътнически самолет на държава от западната коалиция, водена от САЩ, която нанасе въздушни удари срещу джихадистите в Сирия и в Ирак. Целта обаче била сменена след намесата на Русия в края на септември. Русия "подкрепя силите на режима" пише списанието, визирайки сирийския президент Башар Асад.

Неговите разкрития идват, след като Москва вчера съобщи, че катастрофата е била причинена от експлозия на бомба. Египет продължава да отрича версията за атентат, очаквай резултатите от свое разследване.