Специалните сили на полицията и терористите барикадирани в апартамент в Сен Дени в сряда са се стреляли и са се замервали с гранати близо 45 минути от упор, разказва пред всекидневника „Фигаро“ Жан-Мишел Фоверг, директор на Raid, специалните сили за намеса.

Те са знаели, че в апартамента има трима души и че между тях може да е издирваният мозък на атентатите от 13 ноември Абделхамид Абауд.

Полицаите решили да действат както обикновено, взривявайки вратата на апартамента, защото това изненадва и зашеметява издирваните.

В случая обаче попаднали на блиндирана врата, която експлозивът на разбил напълно, а вътре терористите се прикрили с друга масивна врата, която използвали като щит.

„Размяната на изстрели трая между половин час и 45 минути“, разказва Фоверг. „Стотици изстрели бяха разменени. Терористите също хвърляха нападателни гранати“.

Те са били въоръжени с автомати „Калашников“, гранати и експлозиви, посочва полицейският шеф.

Когато канонадата затихва силите на реда решават да пуснат пред себе си следовото куче Дизел. Джихадистите го убиват. Преди атаката полицията е разположила шест елитни стрелци пред пробитите в апартамента отвори и по околните сгради.

„Един от нашите хора вижда един от терористите и му казва да вдигне ръце. Той не го прави. Елитният стрелец стреля. Терористът е улучен, но продължава да отговаря на огъня с „Калашников“. Размяната на изстрели продължава дълго.

Тогава жената, която е в апартаментa, пуска дълъг автоматичен ред и след това се чува силна експлозия. Прозорците към улицата излитат на парчета.

„Къс от тялото ѝ и парче от гръбнака ѝ паднаха върпу една от колите ни“, разказва Фоверг.

Взривът не засяга полицаите, но огъва носещите стени на апартамента, който все пак не се срутва.

Часът е около 9 сутринта. Акцията е започнала в 4 часа и 16 минути сутринта. Стрелбата с „Калашников“ продължава. Но вече се чува само един автомат.

Тогава силите на реда решават да действат с 40-милиметрови шокови гранати. Те оглушават и зашеметяват тези, срещу които се използват. Хвърлят двайсетина.

После пускат наблюдателен дрон през прозорците, но той не показва нещо важно. Пращат робот с камера, но той затъва в развалините от взривовете. 

Втори,  по-голям робот също е блокиран в останките от стените.

Тогава решават да използват ендоскопски камери, които прокарват през от втория етаж през дупки в пода.

Тогава виждат труп, който е паднал през една от дупките на втория етаж. Невъзможно е да бъде идентифициран, защото е бил поразен от изстрелите и гранатите.

Решават да се върнат на третия етаж. Виждат двама души на площадката между етажите и ги арестуват.

Петима полицаи са ранени по време на акцията – от куршуми или от осколки. Засегнати са по ръцете, краката, гърбовете, но без опасност за живота им.

Фоверг разказма, че френските служби използват опита на израелските си колеги за минимизиране на пораженията в схватки с терористи-камикадзе.