Въпреки укрепването на връзките на ЕС и най-вече на Франция с Русия заради борбата с тероризма Съюзът няма намерение да отменя или да смекчава санкциите срещу Москва.

Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова ва дипломатически източници в Берлин, Лондон и Париж.

Европейските лидери на искат помощ от Русия с цената на Украйна, пише изданието.

"Всяка промяна на настоящата позиция на САЩ и Европа за Украйна ще бъде крайно вредна не само за Украйна, но и за самата Европа", заявява пред "Уолстрийт джърнъл" източник, близък до правителството в Киев.

Според високопоставен чиновник от ЕС липсват настроения за промяна в отношението.

"Сега има общо разбиране, че санкциите трябва да бъдат продължени", отбелязва той.

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс съобщи, че на срещата на първите дипломати на страните от ЕС на 16 ноември не е обсъждан въпросът за преразглеждане на санкциите срещу Русия, който би могъл да мотивира Москва за съвместна борба срещу "Даеш" ("Ислямска държава").

Миналата седмица стана ясно, че официално решение за продължаване на санкциите ще бъде взето най-вероятно на срещата на върха на Съюза на 18 декември. Предполага се, че срокът им ще бъде продължен с още 6 месеца.

Същевременно западните страни разглеждат три възможни варианта за продължаване на санкциите, твърди "Уолстрийт джърнъл".

ЕС обвърза отмяната на черните списъци с пълното спазване на Минските споразумения за Украйна. Досега обаче Русия не е изпълнила това условия.

Още на срещата на ЕС през април бе прието санкциите срещу Русия да траят, докато тя не изпълни докрай мирния план за Украйна. През юни 28-те членки на Съюза постигнаха консенсус за продължаването на санкциите. Тогава бе решено мерките да траят поне до 31 януари 2016 г.

В началото на октомври Брюксел смекчи частично санкциите срещу Москва, като разреши доставките за Русия на компоненти за ракетно гориво.

САЩ също нямат намерение да отменят санкциите. Президентът Барак Обача е обсъдил въпроса на срещата на Г-20 в Турция през уикенда с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания. Зам.-държавният секретар Виктория Нюланд заяви вчера на конференция по сигурността в Берлин, че мерките трябва да останат в сила.

Всъщност точно на срещата на Г-20 се заговори за сближаване между Запада и Русия. Форумът започна на 14 ноември - ден след кървавите атентати в Париж, при които загинаха 132-ма души, а над 350 бяха ранени. Ставаше дума за обединяване на усилията срещу "Даеш".