Европейските вътрешни министри ще обсъдят на извънредна среща утре въвеждане на т.нар. "систематичен контрол" на гражданите на ЕС, които преминават външните му граници както и на регистър на пътниците в самолетите подобен на американския, съобщи днес представител на люксембургското председателство на ЕС. Евентуалните мерки ще бъдат в отговор на атентатите в Париж от 13 ноември и слабостите в граничния режим, които те оголиха.

Сега в повечето случаи полицията по външните граници проверява паспортите на гражадите на страните-членки за това дали са истински и дали съответстват на носителите си. В редки случаи, при проверки на случаен принцип или възоснова на анализ на риска, граничарите пускат името на собственика на паспорта в базата данни на Шенгенската информационна система, за да проверят дали той не е издирван за нещо. Според експерт от Комисията това става в между 10 и 20 на сто от случаите.

Държавите-членки сами решават с каква честота да правят тези проверки и кого да подлагат на тях. Сега Съветът на ЕС, в който те са представени, иска да направи тези проверки задължителни във всички случаи. За целта е необходима промяна на Граничния кодекс на европейската зона без граничен контрол известна като Шенген.

Промените биха засегнали и България и Румъния, които макар да не са членки на Шенгенската зона, са свързани с нейната информационна система и са длъжни да задържат лица регистрирани в нея за издирване.

Европейската комисия заяви по-рано тази седмица, че не иска да предлага изменение на Кодекса за въвеждане на систематични проверки на европейските граждани. Съветът обаче може да я задължи да направи това. Комисията се страхува, че твърде много промени в кодекса могат на практика за подкопаят основите на свободното движение в Европа.

Предишни промени от 2013 година позволиха на държавите от зоната временно да възстановяват контрола по вътрешните ѝ граници в извънредни обстоятелства. Няколко от тях направиха това заради миграционната криза.

Европейският регистър с имената на пътниците е предложение на Комисията, което отлежава в Европейския парламент от 2011 година. Срещу него възстават защитниците на неприкосновеността на личните данни на гражданите. Този регистър обаче е мощен инструмент на органите за сигурност за бората срещу тероризма. Той позволява на службите да знаят предварително подробности за всеки пътник на борда на всеки полет и да предотвратяват както атентати, така и придвижване на терористи.

В момента по европейския пътнически регистър се водят преговори между Комисията, Европейския парламент и Съвета, от които може да се очаква споразумение до края на годината, каза представителят на председателството.

По думите му не мога да се изключат и дискусии да обмен на разузнавателна информация, макар той да е от изключителна национална компетенност и ЕС да няма роля в него.  Може да се очаква обаче заключенията на Съвета да обърнат внимание на правителствата да използват пълноценно информационните системи, с които са свръзани в ЕС - Шенгенската, както и между съдебните регистри на страните-членки.

Други точки в дневния ред на министрите ще включват предложение на Комисията за осънременяване на директива за режима на огнестрелните оръжия в ЕС, създаване на Европейски център за борба с тероризма, сътрудничеството между финансовите разузнавания на държавите.