Бизнесменът Спас Русев е новият собственик на "Виваком". Търгът бе вчера в Лондон и в него освен Русев участва гръцкият бизнесмен Панос Германос в консорциум с фонда за рискови инвестиции "Търд пойнт".

Печелившата оферта на Русев е за 330 млн. евро.

Така с парите ще бъде погасен мостовият заем от 150 млн. евро и натрупаните лихви за неизпълнението му, отпуснат от ВТБ Капитал. Сумата над горницата ще бъде разделена между съществуващите акционери като вероятно българската държава ще се опита да сложи ръка върху парите, които се полагат на Цветан Василев (около 77 процента). Става дума за сума от около 100 милиона евро.

Новината за изхода от сделката се появи първо на фейсбук страницата на бившия ни посланик в Москва Илиян Василев, който написа: 

"Изненада, изненада и все пак единият и единствен Спас Русев "спечели" търга и БТК. Второ действие - очаквайте скоро - бърза препродажба на компанията на "истински" купувач, свободен от дългове и чист като девица. Кражбата стана възможна с бездействието на българските институции, а сметката ще бъде платена от българските данъкоплатци".

Василев уточнява и още нещо:

"Не разбирам защо "Олимпия" (компанията на "Германос") и "Търд пойнт" легализираха с участието си този театър."

Всъщност в телеком бранша отдавна се говореше, че именно Спас Русев е определен за собственик на БТК. Затова до известна степен бе любопитно, че в търга, организиран от "ВТБ Капитал" изобщо има някакво наддаване. До момента не е ясно с какви пари Русев ще финансира сделката.  Бизнесменът често е наричан баща на икономическия екип на НДСВ. В момента финансовият министър от царското правителство Милен Велчев е шеф на българския офис на ВТБ.