Пълно интелектуално разлагане очаква почитателите на Шекспир тази вечер в зала 1 на Националния дворец на културата. Билетите са отдавна изкупени. Нетърпението да видим Бенедикт Къмбърбач в образа на Хамлет – огромно. Театралното събитие на годината ще бъде излъчено на запис от 18,30 часа в една от най-големите зали в България. И удоволствието ще трае цели 4 часа!

Всички, които са гледали Къмбарбач в ролята на датския принц, го определят като блестящ – въпреки някои режисьорски решения в постановката, оценени от критиката като посредствени. Билетите за "Хамлет" в лондонския арт център "Барбикан" бяха изкупени буквално за минути след пускането си в продажба – близо година преди премиерата.

В България се случи същото – само дни след като стана ясно, че и софийските зрители ще имат шанса да се пренесат в Елсинор чрез Бенедикт, пропуските вече бяха на привършване, а организаторите на "Киномания" се принудиха да обявят и втора дата – 22 ноември.

Самият спектакъл, за който усилено се говореше много преди премиерата, навярно е световното театрално събитие на годината – не просто заради безпрецедентния интерес, а най-вече заради великолепната игра на Къмбърбач. Доменик Кавендиш от "Дейли Телеграф" заяви, че петзвезден актьор е затворен в средняшко, тризвездно шоу.

"Бенедикт Къмбърбач наистина е зашеметяващ, но е в клопката на посредствена постановка Енергията на вечерта е прахосана заради ограничения Елсинор на сценографа Ес Девлин и тенденцията на Линдзи Търнър да накъсва текста", коментира Кавендиш.

До миналата година театралното изкуство бе приемано с по-умерени чувства. До лудостта по "Хамлет" в "Барбикан". Бенедикт Къмбърбач направи театъра вълнуващ за поколение, което предпочита да съзерцава изкуството – кино, драма, изобразително изкуство – на запис. Къмбърбач разтвори широко завесите пред младите хора към живата актьорска игра…

Има нещо гнило в Дания? Знаем за него от около 400 години. Велико е, че още ни вълнува.

Площад Славейков