"Има едно просто правило, което трябва да отстояваме с цялата сила, която имаме в Европа. И то е, че ако живееш в Европа, ще живееш по европейските правила."

Това заяви днес пред Би Ти Ви сценаристът и продуцент Любен Дилов-син. Така той коментира атентатите в Париж на 13 ноември и отношението към мюсюлманите и бежанците у нас.

"Когато отидем с тебе в арабския свят, ти с тези ръчички няма да можеш да се разхождаш по улиците и ще се съобразиш с това", обърна се той към водещата, която бе с голи рамене в студиото. "Но това може да се каже по един мил, но достатъчно твърд начин. Търсещите спасение тук ще го получат, но срещу живот  по нашите правила. Никой не пречи да изповядвате вярата си, но в училище няма да сте забрадени. Вкъщи си стойте, както си искате."

Дилов-син е категоричен противник на определението, че "не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани". Той припомни 70-те г. на ХХ век, когато Европа бе залята от терористична вълна на крайно леви групировки. 

"Спомнете си "Червените бригади" в Италия, извършили атентата на гарата в Болоня. (Атентатът през 1980 г. взе над 80 жертви - б.р.). Спомнете си Фракция "Червена армия" във ФРГ. Баските от ЕТА и ирландците от ИРА пък съвсем със сигурност не бяха мюсюлмани", каза продуцентът.