"Не бих казал, че трябва да се преувеличава значението на резолюцията на Европарламента."

Така външният министър Кристиян Вигенин коментира в отговор на въпрос на Клуб Z решението, взето в четвъртък в Страсбург. То призова правителствата в ЕС да засилят санкциите срещу Русия и да се откажат от проекта „Южен поток“. Резолюцията обаче е незаконодателна.

В отговор българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се зарече да се бори докрай за руския газопровод, „да не сервилничи“ на Европа. Той допълни, че в подкрепата си за "Южен поток" не сме сами и с нас са Италия, Австрия, Словения, Гърция и Хърватия.

"Резолюцията в голяма степен е емоционален израз на членовете на Европарламента да се постигне по-бързо политическа, икономическа и финансова стабилизация на Украйна", каза Стойнев.

От общо 571 депутати, участвали в гласуването в четвъртък, 437 или 77% подкрепиха резолюцията. Против бяха 49 или 9%. Въздържаха се 85 депутати или 15%. 

"Не "Южен поток" е проблемът на Украйна, нито проблемът в отношенията между ЕС и Русия. В България, за разлика от много други въпроси, по "Южен поток" като че ли има единодействие и единомислие и на институции, и на партиите - били те в управлението или в опозиция. Това е важен национален проект. Той е важен за сигурността на страната и на гражданите. Виждаме, че Украйна, независимо от конкретните събития, показва висока степен на нестабилност от всякакъв характер. Веднъж вече се случи да стоим на студено през 2009 г. И при най-добро развитие на нещата тази нестабилност ще продължи в един некратък период от време. И когато говорим за енергийна сигурност, един от компонентите е сигурността на доставките. "Южен поток" може да я гарантира", каза Вигенин.

Според него вторият изключително важен компонент е диверсификацията на източниците на енергия. По този въпрос вече се работи. Ще ни бъдат необходими няколко години, за да постигнем целите си и да не бъдем зависими само от един източник.

Кристиан Вигенин заедно с чуждестранни дипломати засади дръвчета в парка "Мир и дружба" в Студентския град в София. Поводът бе днешният Ден на Земята. 30 представители на чужди държави у нас засадиха 40 дървета - чинари и липи.