Всички обичаме големия екран, но ако прекалим с размера на телевизора, може да се получи обратен ефект - зрението ни да се натоварва прекалено или качеството на картината да не е достатъчно добро. Ето съвети от Samsung как да изберем правилния размер в зависимост от зрителната дистанция.

За телевизор, който възпроизвежда Full HD видеоизображение (1920х1080 пиксела), се измерва разстоянието от телевизора до дивана в метри и след това се умножава по 25, за да се получи препоръчаният размер на диагонала.

Така, ако приемникът се намира на 2 метра от канапето, той трябва да бъде с диагонал 50 инча. Ако е на три метра - с диагонал 75 инча и т.н.

Интересна подробност е, че телевизорите, които поддържат най-новия видеоформат UHD (ултрависока резолюция, 3840х2160 пиксела), позволяват да се използва по-голям размер поради по-високата детайлност на картината, която съдържа 4 пъти повече пиксели от Full HD. При този стандарт в горната формула разстоянието се множава по 39. Така излиза, че ако телевизорът е на два метра от дивана той трябва да е с размер 78 инча.

Ако телевизорът е на три метра от дивана, неговият размер трябва да е 117 инча.