НИЯ КАРАДЖОВА

Научни проекти, които не се развиват добре и не постигат дори половината от поставените си цели, ще връщат финансирането, получено от фонд „Научни  изследвания“. Това става ясно от новия проект за правилник, качен на сайта на просветното министерство. До момента фондът имаше проблем да си прибере дори сумите, които са раздадени неправомерно и за които има съдебни решения.

Съгласно новия правилник всеки финансиран проект ще има публично достъпна страница в интернет, на което се качват отпуснатата му сума, целите му, публикациите и патентите, които са постигнати в резултат на него, както и оценките, които получава. На междинния етап на изпълнението си след първата година проектът ще получи оценка за това как се развива. "Много добър" се поставя само на онези, които надхвърлят предварително поставените си цели. 

Онези, които са изпълнили поне 80 на сто от задачите си, получават оценка "Добър". Със "Задоволителен" се оценяват проекти, които са успели да покрият едва 50 на сто от предварително декларираните си амбиции. Техните пари през втория етап може да бъдат намалени с до 30%. Оценка "Незадоволителен" получават проектите, които не са постигнали и половината от набелязаните задачи. За тях финансирането се прекратява, а по преценка на оценителя те ще може и да връщат част от парите, които вече са получили.

Фондът ще може да прави три вида конкурси. Освен традиционния – за научни проекти по основните научни направления, ще има и проекти за идеи. Те са насочени към колективи от „звезди“ - учени с международно признание и висока репутация, които вече са ръководили подобни проекти. Ще има и специални конкурси за млади учени, които ще имат двугодишен срок.

Правилникът посочва също, че фондът ще води своеобразна рейтингова система на учените в България. В нея те ще бъдат класирани според научния си принос. Само хора, попадащи в първите 10% в своята област, могат да бъдат избирани в ръководството на фонда.