Русия ще използва въздушното пространство над Каспийско море за борба срещу "Даеш" ("Ислямска държава", ИД), докато не бъдат наказани виновниците за терористичните актове.

Това заяви в Иран руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. Той участва в среща на върха на Форума на страните износителки на природен газ (ФСИГ), наричан още "газовият ОПЕК".

Путин направи изявлението си на среща с колегата си от Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Поводът бе тревогата на Казахстан, че евентуално трябва да бъдат променени маршрутите на пътническите полети над Каспийско море.

"Разбираме, че се създават някои неудобства. Терористичните организации, такива като ИД  и други не щадят дори пътническите самолети... Имайки трагичния опит, свързан с нашия самолет, ще правим това, докато считаме за необходимо, за да накажем виновните", каза Путин.

Той визира катастрофата на руския самолет в Египет на 31 октомври, при която загинаха 224-ма души на борда. "Даеш" заяви, че тя е взривила машината.

Сирия и борбата с тероризма бе главна тема на разговорите на руския лидер в Техеран. Той се срещна с върховния ирански лидер аятолах Али Хаменей - заклет враг на САЩ и Израел, който изразява публично съмнение относно Холокоста. И сега аятолахът не пропусна да нападне Америка.

"Американците имат дългосрочен план и те се опитват да доминират в Сирия и в целия регион", каза Хаменей на срещата си с Путин.

Преди да замине за Иран, Путин вдигна днес с декрет забраната за снабдяване на Ислямската република с оборудване за обогатяване на уран. От документа, публикуван в сайта на правителството в Москва, става ясно, че решението е свързано с вноса от страна на Русия на ирански обогатен уран. Тази дейност може вече да се извършва след одобряването на ядрената сделка между световните сили и Техеран.

Също днес Русия започна процедурата по доставка за Иран на ракетни комплекси С-300, предаде ТАСС. Това съобщи посланикът на Ислямската република в Москва Мехди Санай. Техеран ще получи ракетите тип "земя-въздух" до два месеца.