Символичен арест на Божидар Димитров ще е част от координирания протест на служителите от музеите и галериите в страната. На 24 ноември културни дейци от цяла България ще изразят недоволството си от ниското заплащане в сектора със серия от прояви – а кулминацията се очаква да се случи по обяд пред Народното събрание.

„Стига мизерия! Стига лъжи! За достойни приходи! Животът ни трябва да се промени!“, са основните призиви на митинга, в който се включват работещите в музеите и галериите, читалищата и библиотеките, музикално-сценичните изкуства, театрите и Българска национална филмотека.

Исканията на протестиращите включват увеличение на средната работна заплата в отрасъла поне с 50%, цялостно увеличаване на бюджета на културата за опазване на културното наследство, допълнително финансиране на библиотеките и др.

Основният пункт на недоволството ще е Народното събрание – там арт дейците се събират в 12 часа, за да изкажат негодуванието си от ниските заплати в сектора. Техните колеги от провинцията, които нямат възможност да дойдат в София, готвят редица протести пред Областни администрации или други държавни институции и дори символични „арести“ на директори.

Сред „арестуваните“ ще бъде и директорът на НИМ Божидар Димитров, се посочва в писмо от културния институт до медиите. От музея пишат, че няма да затварят вратите си за посетители, а напротив – широко ще ги отворят. Като точка първа от списъка с протестните им действия е заявено символичното задържане на Димитров в кабинета му.

Сред другите мерки са видеоклип какви биха били пораженията в работата им, ако не се изпълнят исканията, огласянето на НИМ с патриотични песни и маршове и издигането на лозунги и плакати.

Площад Славейков.