Първа инвестиционна банка (ПИБ) направи промени в организационната си структура, които отразяват поетите ангажименти пред Европейската комисия за по-нататъшно усъвършенстване на корпоративното управление и управлението на риска и се отразяват препоръките на Международната финансова корпорация, съобщава банката в информационната система на Българската фондова борса.

До промените се стигна, след като през юни м.г. банката получи държавна подкрепа от 1,3 млн. лв., за да се справи с изтичането на депозити, предизвикано от разпространявани през интернет и с SMS-и слухове.

Според промените се създава нова длъжност - главен изпълнителен директор, която ще се заеме от един от досегашните изпълнителни директори Васил Христов. Създават се и нови длъжности - главен директор по риска и главен директор по съответствието, които ще се заемат съответно от Димитър Костов и Светозар Попов.

Димитър Костов, Васил Христов и Светослв Молдовански са преизбрани за членове на управителния съвет на ПИБ за нов мандат, като заедно с Мая Ойфалош остават изпълнителни директори на банката.

Също така главният финансов директор на ПИБ Живко Тодоров става член на управителния съвет, а досегашните членове Ивайло Иванов, Мариана Саджаклиева, Милка Тодорова и Чавдар Златев ще бъдат освободени. Те, заедно с изпълнителните директори на банката, ще бъдат членове на новосъздадения ръководен комитет, който ще се занимава със стратегически въпроси и въпроси от дейността на бизнес звената в банката, за които те отговарят, обясняват от ПИБ.