Няма пряка опасност за България от конфликта между Русия и Турция заради сваления руски боен самолет. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Ние го разглеждаме като инцидент и проблем в отношенията между двете държави и точно на това ниво той може най-бързо и най-безпроблемно с оглед на общата ситуация да намери някакво решение - смята Бъчварова. - В район, в който отношенията са много комплицирани и непрекъснато генерира бежански потоци, се добавя и ново усложнение”.

МВР шефката заяви, че страната ни подкрепя заключенията, че трябва да се върви към деескалация на напрежението, но решението на НАТО да не се ангажира с този инцидент било правилно и ще внесе "по-разумен тон в тази ситуация".

На въпрос доколко са сигурни българските граници, тя за пореден път каза, че "ние сме направили всичко възможно". Бъчварова допълни, че към момента потокът през България значително е спаднал.

"До този момент 28 000 души са минали през България, регистрирани са и след като са получили статут, ако отговарят на условията, са продължили своя път", съобщи Бъчварова.

За сравнение тя заяви, че през Словения минават по 11 000 на ден, а по 4000-5000 до 7000 - през Македония. "Те нямат възможност да ги регистрират и да им вземат отпечатъци, което означава, че не знаят кой минава през тяхната територия, което е много голям риск", коментира вицепремиерът.

Само за една година 330 души не са били допуснати на територията на страната, защото за тях е установено, че има основание да носят риск. "Това показва, че нашите служби си вършат много добре работата и успяват да предотвратят такива опити", каза Бъчварова.

Бъчварова изрази надежда до първата половина на следващата година оградата на турската ни граница да е готова

По повод действията ни след атентатите в Париж, тя каза, че българските власти са реагирали бързо и у нас са предприети мерки – затягане на режима по границите, засилено полицейско присъствие, проверки по рискови профили на вътрешните граници и специализирана операция.

Дали има конфликт между Бъчварова и Горанов?

"Не търсете конфликт между мен и финансовия министър Владислав Горанов - няма такъв", категорична беше министърката.

Тя призна, че е била изненадана от конкретния текст на финансовия министър за орязване на социалните придобивки на служителите в МВР и затова по време на заседанието на правителството не е имала възможност да изрази позиция.

"Това е решение на финансовия министър, аз не го тълкувам като провокация към мен", увери Бъчварова.

За законността на протеста на полицаите

Тя обяви, че тече проверката за незаконния протест на служители на МВР и "този, който е участвал в законен протест, няма да бъде санкциониран по никакъв начин".

"Проблемът беше в спонтанния протест, който се случи, без да има разрешение за него, и е недопустимо за служители в полицията да участват в едно неразрешено събитие”, подчерта МВР шефът.

На въпрос за евентуалните наказания тя подчерта, че иска първо да види констатациите, защото по думите й може да се окаже, че участниците в тези събития не са били точно полицаи. "Може да са били бивши полицаи или провокатори", прогнозира тя.

Нямало как Сидеров да бъде задържан при нахлуването в НАТФИЗ

"В нощта на изборите, когато лидерът на „Атака” Волен Сидеров нахлу в НАТФИЗ, бях там, за да дам увереност на нашите служители, че не би трябвало да имат притеснения да изпълнят своите правомощия", коментира министърката появяването си на ул. "Г.С.Раковски", за което отнесе доста критики.

„В такава сложна ситуация, в която имаме казус, свързан с правата, свързани с имунитета на един депутат, трябва да се вземе политическо решение. Бях там, да поема политическата отговорност”, поясни тя.

По думите й конфликтът тогава е бил овладян. Волен Сидеров не е можело да бъде задържан на място в изборната нощ, категорична беше Бъчварова.

"Бяхме в непрекъсната връзка с прокуратурата, деянието не можеше да се квалифицира като тежко престъпление, за да бъде задържан на място. Законово това беше невъзможно да се случи", подчерта тя.

Клуб Z припомня, че обвинението по чл. 325 от НК - за хулиганство, с което лидерът на Атака се сблъсква постоянно, предвижда до 5 г. затвор в най-тежкия си вариант. Т.е. - не дава повод за неотложни крайни действия срещу него. Затова по-късно прокуратурата му образува и производство за "принуда", престъпление, кето вече предвижда до 8 г. затвор и именно на базата на него имунитетът му бе свален.