"Ако говорим за България, аз мисля, че ние винаги сме били познати със своето гостоприемство и човешки отношения. Мигрантската криза е проблем за цяла Европа. Мигрантите ще бъдат разпределени по квоти и с общи усилия мисля, че ще се справим. Трябва да избегнем изкуственото създаване на паника или загриженост. Много пъти подобно нещо предизвиква негативни реакции от страна на населението."

Това отговаря бившият министър-председател и бивш лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски в интервю за БГНЕС на въпрос какво трябва да е отношението на България към мигрантската криза.

Той посочва, че "стига да погледнем картата и географията", разбираме дали има опасност вълната да се насочи към нас, но тя още не е дошла и призовава да не се чертаят апокалиптични сценарии.

"Разбира се, че трябва солидарност, за която се говори толкова много и една обединена Европа, разбира се, трябва да се съобразим всички. За Македония е извънредно трудно, защото те са под такъв натиск. Ако погледнем в историята, е имало много други трудни моменти на емиграция, на прогонени хора от войни. Винаги първо трябва да се търси прецедентът и след това да се действа по рационален начин, а не емоционален", казва Царят на въпрос дали да помагаме на съседите.

Той смята също, че не трябва да се натиска Гърция да започне да регистрира бежанците, защото "Гърция си има администрация и политици".

Запитан, остава ли на дневен ред членството на България в Шенген при сегашната ситуация, Сакскобургготски изразява увереност, че "Шенген си има прекрасни мотиви и ще си продължи и след като се уталожи кризата".

"За нас би било също много интересно, защото сме изпълнили повечето критерии – да ни разрешат за летищата или морските граници да сме в Шенген. Постепенно ще стигнем и до другото. Но не трябва да се отрича веднага. Сега едно загива, друго изчезва, трето се разлага. С по-малко емоции да гледаме на факта, че обединена Европа е единственото решение за нас европейците", казва още основателят на НДСВ.