"Имаше указания от главния прокурор как да се реши едно търговско дело, но аз не ги изпълних."

Това обяви уволнената и разследвана съдийка от СГС Румяна Ченалова днес на влизане на заседанието на ВСС, на което да бъде изслушана.

Първо тя призна, че след като вече "няма какво да губи" си е направила равносметка и съжалява, че е допускала грешки и се е "доверявала и е позволявала да бъде използвана и че не епроявила духа, който има". На въпрос - по дела ли е било "използването", тя отговори:

"Да, и за дела... Ами вижте сега, не съм аз единственият съдия, който е викан и на който е казвано: "Виж това дело как ще се реши" и "Внимавай как ще се реши" или в този смисъл."

На въпрос кой я е викал, Ченалова отговори: "Е, кой - председателят на съда!" На настоятелните журналистически въпроси да каже конкретни примери кой процес е решила в резултат на натиск, тя не можа да си спомни.

Само отрече да става въпрос за известни казуси като "Октопод", "Белведере" или "Соло".

"Не винаги нещата стават, както се иска, щото то просто не може. Няма как", поясни тя.

Сети се обаче само за един казус (от практиката й в Търговското отделение), по който имало "указания" на главния прокурор под давление на чужд посланик. Цацаров повикал Янева, с която според Ченалова са близки.

"Имаше указания от главния прокурор, само че аз не изпълних тия указания и го реших по друг начин", поясни уволнената съдийка.

Ставало въпрос за все текущо дело.

"То става много елегантно и невинаги е възможно", обясни тя как работи механизмът на "викането" на съдии от страна на административния ръководител.

На въпрос на Клуб Z съдията безкористно и безвъзмездно ли изпълнява услугата от "викането", тя каза, че не се взимали пари. Или поне тя не е. Освен това изтъкна, че щом й гледат дисциплинарки още от 2012 г., това доказва, че няма никаква защита.

БРЮКСЕЛ: "ИЗКЛЮЧВАНЕ" Е НЕКОРЕКТНО ДА СЕ ПРЕВЕЖДА КАТО "ОСТАВКА"

Иначе съдиите, над които имало практика да се оказва натиск, "не били много".

След като в публичното пространство се появиха информации, че са й се падали много казуси, свързани с конфликта Делян Пеевски-Цветан Василев, самата Ченалова си направила труда и проверила - от общо 129 дела между двамата, на нея й се паднали 8. Тя определи, че не знае как случаите са стигали до нея - дали с честен случаен избор, но каза, че никога не е била близка със зам.-шефката на съда Богдана Желявска, която теглеше жребия.

Запитана дали би свидетелствала в прокуратурата за практиката с "викането" тя отговори:

"В никакъв случай!"

Според Ченалова от обвинението ще образуват нещо проформа, после ще го прекратят и ще й образуват на нея дело за набедяване (срещу нея вече има две дела - за "Соло" и за "Белведере", б.р.).

Днес стана ясно още, че утре бившата вече съдийка е извикана и в ДАНС, да дава обяснения, но тя самата не знае защо.

Ченалова пак повтори, че у дома й е дошла бившата шефка на СГС Владимира Янева и с мъжа си са й оставили пари, които "щели да им потрябват" - нещо, което вече заяви в интервю за "Биволъ".

КАКВО ГЛАСИ НОВОТО ПАРЧЕ ОТ ЗАПИСИТЕ В "БИВОЛЪ" ВИЖТЕ ТУК

Без тя дори да знае, бившата й шефка или мъжът й, докато им били на гости, подхвърлили две пачки на леглото, но нейният съпруг ги увил в "някакви торбички" и ги изхвърлил - първо каза Ченалова. После се поправи, че не ги изхвърлили в буквалния смисъл, а викнали Янева да се върне, да си ги вземе.

Освен това Янева я помолила:

"Недей да говориш срещу главния прокурор, защото ще имаш неприятности".

На въпрос - това загриженост за сигурността й ли е било, съдийката каза, че по-скоро смята, че Янева се е притеснявала за себе си, а не за нея.

"Има определени обстоятелства, за които още не съм говорила", за пореден път намекна Румяна Ченалова и каза, че не е единствена и много съдии знаели много неща, но ги било страх и пишели анонимно по форумите.

Тя спомена и че към днешна дата това, което говори й създава "много неприятности и бих казала някоя опасност". На въпрос на Клуб Z има ли такива конкретни индикации от последните седмици, тя отговори:

"Ами може и да съм параноична, не знам... Но някакви пловдивски коли паркират пред нас... С тъмни стъкла. От типа баничарка. Но ги забелязвам - няма как. Не ги е имало преди."