АБВ може да номинира поне трима кандидати за президент, който да участват в изборите успешно и дори могат да победят, заяви днес пред БНТ лидерът на партията и бивш президент (2002-2012) Георги Първанов.

Партията обаче няма да бърза със съобщаването на името на своя кандидат, за да не бъде той атакуван, а и да не се затварят вратите на евентуални преговори. А дали АБВ може да получи подкрепа от други леви формации, подобни действия първо ще се обсъдят и после ще се обявят.

Първанов уточни, че АБВ не иска импийчмънт, а оставка на президента Росен Плевнелиев. Според него цялостната дейност на държавния глава предполага дебат. Като мотиви за исканата оставка Първанов изтъкна цялостния принос на наследника си за накърняването на образа на България.

Чрез свалянето на руския самолет в Турция на 24 ноември е бил ударен процесът на търсене на международно единство срещу терористите, смята експрезидентът.

"Не искам да вземам гледната точка на едната или другата страна, но със сигурност от гледна точка на цялостния процес срещу така наречената война срещу "Ислямска държава" това работи именно за ислямиските терористи и не може да има друго тълкувание", смята Първанов.