Забраната за продажба на турски екскурзионни пакети в Русия ще доведе до отлив на руснаци, което ще свали цените на туристическите пакети в Турция, смятат експерти. От една страна така почивката за българите по плажовете на Анталия и Кешадасъ ще стане по-достъпна.

Според данните на Националния статистически институт Турция от началото на годината до края на октомври Турция е посетена от над 341 българи с цел туризъм. Страната е втората туристическа дестинация след Гърция, посетена от над 420 хиляди души за десетмесечието.

Но не бързайте да се радвате. По-ниските цени в Турция ще доведат до негативен ефект за българския туризъм.

"Ако има отлив на руски туристи това ще доведе до значителна асиметрия и ще има преразглеждане на цените, което ще бъде инициирано от турска страна", казва Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Турция е малко по-скъпа дестинация за западните туристи, отколкото България - средната цена на седмичен олинклузив пакет е €495 на човек, докато българският продукт е €465.

"Ако те свалят с 30-40% цените, могат да засмукат като "черна дупка" потенциални за нашия пазар туристи заради по-доброто качество на услугите", смята Драганов.

Според него това може да доведе до негативен ефект за българския туризъм въпреки очаквания ръст на руски туристи, които ще избягват Турция.

Въпреки, че все още не са задействани отстъпки на летните туристически продукти в Турция, в момента вървят офертите за ранно записване за сезона, като цените са с 20-30% по-ниски при предварителна резервация и плащане на част от цената на пакета.

"Турция работи изключително професионално и тепърва ще видим чудесата на предлагане на туристическия им продукт", казва Драганов.