Фатима Джафарова е красива, 20-годишна рускиня, чието име стана известно в Русия с едно поздравление - към нейните "братя", организирали нападението в Париж и свалили руския туристически самолет. Защото Фатима е джихадистка - как точно се е случило това, не знае дори майка й, разказва "Сайбириън Таймс".

Тези истории са вече твърде много - нормални, нерелигиозни момичета, които всички описват като добри, мили създания, докато в един момент не се забулят и не избягат към Сирия. Това се случва с Фатима, когато набиращ за "Даеш" омайва девойката и тя решава, че ще тръгне с него - за да стане четвъртата му жена.

Майка й, Шакла Бочкарьова, прави всичко възможно да спре дъщеря си - накрая дори просто я заключва за радиатора у дома.

"Просто ще полудея, ако отнеме нечий живот", казва тя.

Фатима обаче успява да избяга.

'По-добре да не живееш, отколкото да си майка на терорист. Разбираш какво чудовище си родила. Трудно е за всяка майка. Разбира се, никоя не иска да си признае, че детето и е чудовище. Но ако си честна, да, ние родихме тези чудовища", казва Шакла Бочкарьова.

Тя и много близка с дъщеря, до момента, в който Фатима не отива в университета в родния си град в Сибир, и среща Абдула, бъдещият си съпруг и набиращ хора за "Даеш". 

Бочкарьова казва, че вече не очаква да види най-голямото си дете, след като се е омъжила в Сирия:

"Ако тя живее с вербовчик,вече знае твърде много. Не биха я пуснали да си тръгне жива. Куршум, това е цената на живота й. Кокото и да е болезнено, знам, че никога няма да я видя повече."

Преди манията й по радикалния ислям, Фатима харесвала модните дрехи. Тя живяла в семейство на разведени, но имала нормално детство - майка й е мюсюлманка, а баща й и пастрокът и - православни християни, но никой не е особено религиозен.

"Носеше червено палто, къси черни поли, бели ризи...", разказва майката пред Сайбириан Таймс. "Винаги харесваше офисни дрехи. Не хосеше с дълбоко делкоте, твърде къси дрехи, джинси, не харесваше това. Дори в училище носеше костюм, класически панталони, риза. Носеше и грим, грижеше се за себе си. Имаше козметика, бижута. И дълга коса, за която се грижеше. Беше много внимателна с външния си вид и винаги искаше да изглежда добре."

След три месеца в университета, Фатима се променя драстично. Отказва да празнува Коледа през 2014 г и счупва коледната елха.

Скоро започва да носи забрадка и спира да говори с майка си. Абдула иска позволение от Шакла Бочкарьова да се ожени за нея, казвайки, че има три жени и от всяка - три деца. Шакла отказва.

"Каза ми, че я обича, и че тя обича него. Една от жените му беше бременна тогава."

Опитва се отчаяно да спре Фатима, и я заключва за радиатора. Дъщеря й обаче й казва:

"Братята ми ще дойдат и ще убият тези като вас, неверниците. Ще режат глави с ножове. И, знаеш ли, аз дори няма да се развълнувам."

Разстроената майка разказва:

"Погледнах към нея, и повече не можех да видя детето си. Пред мен стоеше празната черупка на дъщеря ми, без душа, без мисли, без сърце."

ФСБ й потвърдили, че Фатима е стигнала до Сирия.